Chutné omáčky chutney: Ako ich pripravovať a s čím kombinovať

Print Friendly

Čatní alebo chutney sú tradičné dochucovacie omáčky pôvodom z Indie. Do Európy prišli už v 17. storočí, kde ich čaro objavujeme až dodnes. Na prvý pohľad síce pripomínajú klasickú omáčku alebo puding, po ochutnaní však zistíte, že v sebe ukrývajú oveľa viac. Okrem korenia a byliniek totiž kombinujú rôzne ovocie alebo zeleninu, vďaka čomu výborne chutia najmä s rastlinnými potravinami, napríklad s grilovaným tofu. Inšpirujte sa overenými receptami alebo si vytvorte vaše vlastné.

Aj keď chutney prinášajú množstvo chutí a variácií, vo väčšine prípadov majú spoločný základ. Ten spravidla pozostáva z cibule a cesnaku, ktoré ako prvé ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a pridáme do malého hrnca. Následne prilievame vodu a ďalšie ingrediencie, po čom všetko privedieme do bodu varu. Po niekoľkých minútach, prípadne desiatkach minút je chutney hotové a pripravené na podávanie alebo uskladnenie.

Zázvor, chilli a koriander

Často využívanými koreninami v chutney sú zázvor, chilli a koriander. Všeobecne sú považované za univerzálne dochucovadlo, no napriek tomu je každé z nich špecifické a hodí sa k odlišným jedlám.

Zázvorové chutney s rajčinami, ryžovým octom a škoricou je typické pre tamilskú a udupskú kuchyňu. Tie využívajú veľmi aromatické a rôznorodé suroviny, ktorými spestria každé jedlo. Medzi najobľúbenejšie patria ryža a strukoviny, predovšetkým šošovica.

Príprava chilli chutney je v porovnaní s ostatnými o niečo zložitejšia. Často sa totiž pripravuje takmer dve hodiny a až z tucta rôznych ingrediencií. Výsledok je však neodolateľný. Medzi najvýraznejšie chute pikantného chutney patria chilli, cesnak, cibuľa a jablčný ocot. Súčasťou je okrem iného napríklad aj cuketa, mrkva či bobkový list, ktorým zmes správne dochutíme. Vďaka tomu výborne ladí s akýmkoľvek syrom.

Podobným zložením disponuje aj koriandrove chutney, v ktorom chilli vymieňame za koriander. Ten sa často zvykne dopĺňať mätou, vďaka ktorej je chutney ideálnym spoločníkom grilovaných hríbov a marinovaných jedál.

Klasika s mangom

Korenistá pochúťka sa dá pripraviť naozaj na hocijaký spôsob. Najznámejším a často používaným variantom je takzvaný Major Grey’s Chutney. Jeho hnedastú farbu vytvára mango a sušené hrozienka, ktoré chuťou kontrastujú s cibuľou, octom a tamarindom. Už tradične na záver ho dochucujeme ľubovoľným korením a trstinovým cukrom.

Vďaka týmto ingredienciám je častou súčasťou indických a ázijských kuchýň. Výborne sa hodí ku rezancom s tofu alebo ako doplnok syrových sendvičov. Jeho sladkokyslá chuť sa nestratí ani v kombinácií s dusenou zeleninou či domácimi krekermi. Keďže je však jeseň skôr sezónou jabĺk a sliviek ako manga, do receptu môžete namiesto neho pridať aj mix týchto plodov.

Čo je to Blatjang?

Kontrast ovocia a slanej chute obľubujú takmer v každej kultúre. Či už ide o čerstvé plody alebo chutney, výsledný gastronomický pôžitok je neopísateľný. Obľúbeným ovocným chutney je takzvaný „Blatjang,“ v ktorom hlavnou ingredienciou sú marhule. Pôvodný recept pochádza z Južnej Afriky odkiaľ prenikol aj ku nám. Dnes ho už podávame ako tradičnú prílohu ku vysmážaným jedlám s opekanými zemiakmi alebo kroketami.

Náš tip: Ak ste milovníkom výrazných chutí, uskladnite chutney v sterilizovanom pohári a nechajte odležať aspoň šesť týždňov. Čím dlhšie necháte zmes stáť, tým výraznejšiu chuť bude mať po otvorení.