Celozrnné zemiakové placky bez vajec

Celozrnné zemiakové placky bez vajec

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Určite nám dáte za pravdu, že tradičné zemiakové placky máme všetci veľmi radi. Keďže však uprednostňujeme zdravší štýl varenia, rozhodli sme sa zameniť tradičné suroviny za tie zdravšie.  Čo si myslíte, ako sme dopadli?

Celozrnné zemiakové placky bez vajec

Veľmi dobre! Klasickú bielu múku sme zamenili za celozrnnú špaldovú múku (ktorá vám okrem iného pomáha bojovať s migrénou), okrem zemiakov sme použili aj cuketu a mrkvu a namiesto vajec sme opäť vyskúšali použiť tofu. Ďalšou výhodou tohto receptu je, že placky sme upiekli v rúre, pričom zostali rovnako chrumkavé.

Čo potrebujeme: Postup:
  1. Rúru vyhrejeme na teplotu 200 °C a na plech dáme papier na pečenie
  2. Biele tofu si mixérom rozmixujeme na hladký krém.
  3. Cuketu, zemiaky a mrkvu nastrúhame na väčšom strúhadle a cibuľu nakrájame na malé kúsky
  4. Do misy vložíme nastrúhanú zeleninu a zemiaky, pridáme rozmixované tofu, roztlačený cesnak a nakrájanú cibuľu
  5. Celú zmes osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme majoránku a dobre premiešame
  6. Na záver pridáme špaldovú múku podľa potreby (je dôležité, aby cesto nebolo príliš riedke, ale ani príliš tuhé)
  7. Papier na pečenie potrieme olivovým olejom, rukami (ktoré si od oleja neumývame) vytvarujeme placky, ktoré poukladáme na plech, pokvapkáme olejom a upečieme v rúre do zlatista z oboch strán
  8. Placky môžeme podávať s uvarenou cviklou, prípadne s vynikajúcou avokádovou nátierkou = guacamale alebo sójovou tatárskou omáčkou

Všetko dôležité sa o celozrnnej špaldovej múke dozviete tu: špalda – liečivé účinky. Veríme, že vám naše celozrnné zemiakové placky bez obsahu vajec budú chutiť.

Vyskúšajte aj výborné cuketové placky s údeným tofu bez múky.

Prajeme vám dobrú chuť

Celozrnné zemiakové placky bez vajec

Celozrnné zemiakové placky bez vajec