lístkové cesto

Celozrnné lístkové cesto: viete, ako si pripraviť?

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Lístkové cesto sa bežne používa pri príprave sladkých či slaných dezertov. To, ktoré je bežne dostupné v obchodoch obsahuje „bielu múku“, ktorá nášmu zdraviu vôbec neprospieva, skôr naopak. 

Celozrnné lístkové cesto: viete, ako si pripraviť?

Vďaka celozrnnej múke sa už nebudete musieť báť nielen o svoje zdravie, ale aj o zdravie svojich detí. Majte však na pamäti, že toto cesto sa s použitím celozrnnej múky správa trochu inak, ako pri bežnej bielej múke. Cesto je prirodzene tmavšie a tuhšie, avšak tiež sýtejšie a trvanlivejšie.

lístkové cesto

Čo potrebujeme: Postup:
  • 200 g pšeničnej celozrnnej múky hladkej
  • 50 g pohánkovej múky
  • 250 g masla (príp. kvalitného margarínu)
  • 1 žĺtok
  • 1 PL šťavy z citróna
  • Soľ
  • Voda

 

 

  1. Obe múky spolu zmiešame
  2. 1/3 múky zmiešame s celým maslom, vytvarujeme do tvaru kocky, odložíme do chladničky a necháme stuhnúť
  3. Do zvyšku múky pridáme soľ, šťavu z citróna a toľko vody, aby sme docielili vláčne cesto
  4. Z cesta urobíme bochník a necháme ho postáť cca 20 minút
  5. Bochník následne rozvaľkáme na menší plát, na vrch položíme vychladenú rovnako rozvaľkanú maslovú kocku (krok 2), spolu vyvaľkáme, preložíme a znova vyvaľkáme
  6. Tento postup zopakujeme celkovo 3 krát, asi s 15 min intervalmi

RECEPT: Domáci krémeš (zdravšia varianta)

Ak ste do dnešného dňa trpeli neskutočnou chuťou dať si vynikajúci, ale najmä zdravší kremeš, tak vedzte, že s našim receptom si ho môžete dopriať takmer bez výčitiek.

kremeš

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 l ovseného mlieka
  • 3- 4 ks zlatého klasu
  • 0,5 bal. domáceho lístkového cesta
  • Trstinový cukor (podľa chuti)
  • 250 ml šľahačky
  • 250 g masla (môžete použiť aj margarín)
  • Horká čokoláda (min. 80 %)

 

Náš tip:

  • Namiesto klasickej kravskej šľahačky môžete použiť aj iné druhy (napr. sójovú)

 

 

  1. Lístkové cesto si rozdelíme na dve polovice, rozvaľkáme na požadovanú veľkosť, popicháme vidličkou a necháme v rúre upiecť do zlatista
  2. 3/4 ovseného mlieka nalejeme do hrnca, pridáme cukor a dáme variť
  3. V 1/4 mlieka rozmiešame zlaté klasy, ktoré nalejeme do zovretého mlieka a za stáleho miešania vytvoríme puding
  4. Vychladnutý puding (nie studený) rozmiešame s 3/4 masla, čokoládu roztopíme zo zvyšným maslom
  5. Na spodok nádoby dáme lístkové cesto, naň nalejeme puding, zarovnáme, naň natrieme vyšľahanú šľahačku, ktorú následne prikryjeme listovým cestom a potrieme roztopenou čokoládou
  6. Nesmieme zabudnúť na fakt, že vrchné lístkové cesto musí byť vopred nakrájané na štvorčeky, inak by vznikol problém s krájaním kremešov

 

Naša rada: 

  • Cesto má tendenciu sa počas pečenia zmraštiť, preto ho rozvaľkajte o cca 1,5 viac

 Prajeme vám dobrú chuť