bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy v zdravšej variante

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Máte radi tradičné bryndzové pirohy, avšak predsa len by ste si ich radšej pripravili v zdravšej variante? Teda bez bielej múky, kravskej bryndze či smotany? Tento recept vám ukáže, že sa to naozaj dá. 

Bryndzové pirohy v zdravšej variante

Do cesta sme použili zmes celozrnnej špaldovej a pohánkovej múky, zemiaky, soľ a celé vajíčko, a ako náplň sme zvolili zdravú ovčiu bryndzu. Namiesto opekanej slaninky sme použili opekané údené tofu, a namiesto smotany sme použili zvyšnú časť ovčej bryndze rozriedenú zo sójakrémom. Ak sa vám táto kombinácia náhodou nepozdáva, vyskúšajte ju. Tá chuť je naozaj famózna.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 600 g zemiakov uvarených v šupke
  • 100 g celozrnnej pohánkovej múky
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 celé vajíčko
  • 1 bal. ovčej bryndze

Tradičná varianta:

  • opekaná oravská slaninka + cibuľka

Zdravá varianta (odporúčame!!!):

  • 1 ks opekaného tofu údené (namiesto slaninky orestujeme nakrájané údené tofu na olivovom oleji) + cibuľka + zvyšné množstvo ovčej bryndze rozriedené zo sójakrémom (namiesto smotany)
  1. Zemiaky v šupke uvaríme deň vopred, cesto je potom lepšie, nerozpadáva sa
  2. Zemiaky ošúpeme, rozdrvíme na jemno, pridáme obe múky, vajce a soľ, vypracujeme cesto
  3. Cesto vyvaľkáme, vykrajujeme pirohy a plníme bryndzou
  4. Pirohy uvaríme v osolenej vriacej vode po dobu pár minút
  5. Na doplnenie pirohov použijeme skôr zdravú variantu: údené tofu, cibuľku, ovčiu bryndzu zo sójakrémom

Viac receptov s obsahom údeného tofu nájdete tu: údené tofu.

Vyskúšajte tiež

Zdravotné účinky: pohánka

bryndzové pirohy

  • je bohatá na ľahko stráviteľné bielkoviny
  • obsahuje množstvo minerálnych látok, ako napr. vápnik, železo, fosfor, zinok, horčík, draslík, meď a mangán
  • z vitamínov sk. B obsahuje najviac vitamínu B2, B3 a cholín, ktoré sú nápomocné v regenerácii pečeňových buniek
  • v semenách a šupkách pohánky sa nachádza rutín (flavonoid), ktorý priaznivo vplýva na trávenie, srdce a krvný obeh
  • taktiež zmierňuje žalúdočné ťažkosti

V recepte sme použili aj celozrnnú špaldovú múku, ktorá má pre naše zdravie viacero pozitív. Viac informácií o liečivých účinkoch špaldy sa dozviete v článku: špalda – liečivé účinky.

Veríme, že vám bryndzové pirohy v zdravšej variante budú chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče