bazalka

BAZALKA – život s bylinkami (1)

Print Friendly

Rôzne druhy byliniek sú nielen typické pre rôzne druhy kuchýň, ale každá z nich je aj rozdielna chuťou, spôsobom pestovania a inak vplýva na naše zdravie. Od dnešného dňa začíname seriál, v ktorom sa postupne dozviete mnoho zaujímavých informácií o bylinkách, ich využití v kuchyni, zdravotných účinkoch a pestovaní. Prvá bylinka nášho seriálu je bazalka.

BAZALKA – život s bylinkami (1)

bazalka

Liečivé účinky

  • veľký obsah vitamínu C, minerálnych látok, silíc a trieslovín
  • priaznivo pôsobí na tráviaci trakt, teda zvyšuje chuť do jedla, pôsobí proti nadúvaniu,
  • povzbudzuje tráviacu činnosť
  • odbúrava tuky a stimuluje tvorbu žlče
  • zlepšuje metabolizmus
  • prírodné antidepresívum, zmierňuje bolesti hlavy
  • čistí močové cesty
  • podporuje tvorbu materského mlieka
  • antiseptikum – afty, zápal ďasien, zlé hojenie rán, zapareniny, zápal hrdla

Ak bývate v rodinnom dome, prípadne máte balkón či terasu, okrem rôznych okrasných drevín či kvetov by ste mali svoju pozornosť venovať aj bazalke: odpudzuje hmyz. 

Pestovanie

Bazalka je nenáročná na pestovanie, ale treba dodržať tri zásady – veľa vody, tepla a svetla. Rastlinku si môžete kúpiť, ale najlepšie je ak si ju vypestujete sami. S výsevom môžete začať v marci, alebo v apríli.

Do nádoby, nasypeme priepustný substrát, dáme primerané množstvo semienok, poprášime substrátom, zavlažíme rozprašovačom a umiestnime na slnečné a teplé miesto. Polievame, respektíve rosíme podľa potreby, aby zemina nevyschla.

Po cca 5. týždňoch, keď sa objavia prvé lístky, rastlinky presadíme do kvetináča (najlepšie umelohmotného – neodoberá vlahu rastlinke). Von ju dajme radšej až koncom mája, resp. keď skončí v noci chladné obdobie.

Aby sa bazalka dobre rozrástla, treba ju zaštipovať a nedovoliť jej ísť do kvetu. Treba odstrihávať vrcholky výhonkov. Tam kde ju odstrihnete sa znovu rozvetví a bude košatejšia. Ale dávajte pozor, aby ste ju nezastrihávali príliš nízko.

Ak pestujete aj rajčiny, je ideálne, keď ich skombinujete s bazalkou. Navzájom si pomáhajú proti chorobám a bazalka zlepšuje chuť paradajok. Ale najmä – treba veľa vlahy.

Využitie v kuchyni

bazalka

Použiť môžete celú rastlinku, vrátane kvetov. Používa sa čerstvá, mrazená a sušená. Bylinka má silnú, korenistú chuť a výborne sa hodí do cestovín, omáčok, do polievook, mäsa. Môžete si ju naložiť do oleja, alebo octu. Pridávame ju do jedál až tesne pred dovarením.

Ak by ste sa hneď po prečítaní si nášho článku chceli pustiť do varenia, máme pre vás zaujímavý recept:

Recept: Syrové ravioli s citrónovo-bazalkovým maslom

bazalkaPríprava cestovinového pokrmu je vhodná najmä vtedy, ak nemáme dostatok voľného času. Syrové ravioli sú v kombinácii s delikátnou omáčkou vhodné na rýchlu večeru pre vás a celú vašu rodinu. Príprava receptu trvá cca 30 minút, a vďaka použitým ingredienciám si na ňom naozaj pochutnáte.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 bal. mrazených syrových raviol
  • 1/2 bal. malého masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 malá šalotka
  • 5 – 6 ks cherry paradajok
  • 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 3 PL bazalky, nakrájanej na drobno
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1/3 šálky nastrúhaného parmezánu
  • Bazalka na posypanie

Naša rada:

  • Ak si nájdete viac voľného času, pripravte si domáce ravioli s obsahom celozrnnej múky, budú zdravšie a lahodnejšie
  1. Ravioli uvaríme v osolenej vode
  2. Pokiaľ sa ravioli varia, pripravíme si lahodnú omáčku
  3. Maslo rozpustíme na panvici, pridáme olivový olej, nakrájanú šalotku (buď na plátky alebo na štvrťky)
  4. Ďalej pridáme citrónovú kôru, šťavu, bazalku a cherry paradajky
  5. Celú zmes osolíme, okoreníme a varíme cca 4  minúty
  6. Uvarené ravioli scedíme, premiešame s maslovou zmesou, dáme na taniere, posypeme parmezánom a čerstvou bazalkou

Prajeme dobru chuť k raviolám a veríme, že informácie o bazalke vyzužijete aj v praxi.

 

Zdroj: http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/03/24/meat-free-week-herb-guide_n_6932002.html