avokádo

Avokádo ako dezert – kakaová mousse

Print Friendly

Avokádová mousse au chocolat je krásnym príkladom toho, ako začat po Veľkej noci opäť trochu zdravšie jesť bez toho, aby sme si museli odopierať naše milované sladkosti. Verili by ste tomu, že toto ovocie sa dá pretvoriť do niečoho tak dobrého a dekadentného ako je mousse? Základom úspechu je kvalitné horké kakao (ideálne odtučnené) a riadne vyzreté avokádo. Namiesto cukru použijeme med alebo javorový sirup. Presne tak, len tri základné ingrediencie a veľmi jednoducho si môžete pripraviť sladkosť, ktorú si vychutnáte bez výčitiek svedomia.

Avokádo ako dezert  – kakaová mousse

Recept je veľmi jednoduchý. Základnú mousse si pripravíme len z troch hlavných surovín, my sme však túto dobrotu obohatili čerstvým ovocím a orieškami. Z nášho receptu pripravíte asi 4-6 porcií.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 dobre vyzreté avokáda
  • 25 g kakaového prášku
  • 3 lyžice medu alebo javorového sirupu
  • Štipka soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • Prípadne na zriedenie kokosové mlieko alebo sójové mlieko (zakysaný sójový nápoj)

Naša rada:

  • Na ozdobenie: čerstvé čučoriedky alebo opražené posekané lieskovce. Alebo oboje!

Náš tip:

  • Ak chcete zvýrazniť kakaovú chuť, skúste do zmesi pridať čajovú lyžičku instantného espressa alebo pol lyžičky mletej škorice.
  1. Vo väčšej miske vidličkou roztlačíme očistené avokáda a mixérom ich vymiešame do hladka (ak nemáte po ruke mixér, nevadí, miešajte vidličkou, aspoň si pred mlsaním trochu zacvičíte).
  2. Pridáme preosiaty kakaový prášok, vanilkový extrakt, štipku soli, med, mlieko a riadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie dokonale spojili. Už sa vám zbiehajú slinky?
  3. Pripravenú penu, čiže mousse, odložíme dozrieť do chladničky asi na dve hodiny, resp.ak vám návšteva už klopká na dvere, stačí pol hodina v mrazničke.
  4. Servírujeme s čerstvými čučoriedkami alebo posekanými a opraženými lieskovcami.

cokoládové muffiny

Vyskúšajte aj:

Kakaová mousse z vás spraví originálneho hostiteľa. Nechajte sa inšpirovať a pripravte si aj tento netradičný sladký avokádový dezert.

avokádo

Avokádo je nesladké ovocie, ktoré je zdrojom minerálnych látok, vitamínov a kvalitných nenasýtených tukov, ako je napr.kyselina olejová, ktoré tvoria až 75 %. (zdroj wikipedia)

Zdravotné účinky avokáda

  • Avokádo patrí k energeticky najhodnotnejším druhom ovocia. Obsahuje kvalitné nenasýtené mastné kyseliny (tuk z avokáda sa v tele neukladá, ale telo ho využíva ako energiu), vitamíny, minerály, bielkoviny, lecitín a meď. Okrem toho vitamíny skupiny B (najmä B6), E, C a A, draslík, železo, magnézium, vápnik a fosfor.
  • Avokádo pomáha znižovať hladinu cholesterolu, podporuje tvorbu červených krviniek, pomáha pri gastritíde a žalúdočných vredoch, pozitívne vplýva na nervovú sústavu, zmierňuje menštruačné bolesti, podporuje regeneráciu buniek.
  • Olej vám pomôže obnoviť elasticitu pleti, zvláčňuje a hydratuje. Doma si z neho môžete urobiť masku na suchú pleť, zabraňuje predčasnému starnutiu.

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče