zdravie

10 zaujímavých rád, vďaka ktorým si počas Vianoc udržíte dobré zdravie

Print Friendly

Udržať si dobré zdravie je v dnešnej dobe veľmi dôležité. Vďaka tomu sa preto mnohí z nás snažia žiť zdravšie: zdravšie sa stravovať, vykonávať fyzickú aktivitu a mať malý obvod pása. Ako teda postupovať počas nasledujúcich dní?

10 zaujímavých rád, vďaka ktorým si počas Vianoc udržíte dobré zdravie

Každoročne bojujeme s nie malým nárastom hmotnosti v období, ktoré nás priam nabáda k tomu, aby sme svoje nastavené pravidlá porušovali. Hovoríme o Vianociach, ktoré sú nielen o trávení voľného času v kruhu rodiny, ale aj zaslúženom „nič nerobení“ spojenom s konzumáciou jedál s vysokým obsahom tuku, čo môže mať negatívny vplyv na naše zdravie. Nechceme, aby ste počas sviatkov hneď dodržiavali pôst, chceme len, aby ste vedeli, čo pre seba môžete urobiť.

V deň Vianoc si doprajte mastné ryby

Pod pojmom mastné ryby však nemáme na mysli na panvici vysmážanú rybu, ale napr. pečenú v rúre. Dôležité je konzumovať tie ryby, ktoré obsahujú svoj vlastný a pre nás zdravší tuk: tradičný kapor, obľúbený losos, menej známa pražma, pstruh, atď.

Ponúkame recepty:

Spôsob prípravy rýb jednoducho zmeňte

Všetky druhy rýb vám odporúčame si pripraviť nasledovným spôsobom:

Variant A

  • klasickú chlebovú strúhanku môžete vymeniť za napr. pohánkovú či kukuričnú strúhanku

  • klasickú bielu múku môžete vymeniť za napr. celozrnnú špaldovú, pohánkovú, ovsenú či pšenovú múku

  • ak nemáte vysoký cholesterol, prípadne iné zdravotné problémy súvisiace s konzumáciou vajec, použite ich. Odporúčame vám však uprednostniť tie, ktoré sú z domáceho chovu

Viac sa o múkach dozviete tu: zabudnuté obilniny sa vracajú …

Variant B

  • strúhanku a ani vajcia nebudete potrebovať. Postačí vám napr. špaldová múka (prípadne kombinácia iných druhov múk), ktorú premiešate s rôznymi druhmi korenín podľa vlastného výberu (paprika, čierne korenie, kurkuma …)

Viac sa o bylinkách dozviete tu: bylinky a korenie a ajurvédske bylinky

Vymeňte panvicu za plech a použite olivový olej

Vášmu zdraviu prospeje, ak nebudete rybu vysmážať na panvici, ale použijete plech na pečenie. Postupujte tak, že na plech položíte papier na pečenie, potriete ho olivovým olejom, poukladáte naň ryby, ktoré zhora tiež potriete olivovým olejom. Počas pečenia samozrejme ryby otáčajte!

V ďalších sviatočných dňoch sa zamerajte na biele morčacie mäso

Vianoce sú okrem zdraviu prospešných rýb aj obdobím, kedy si na svoje prídu milovníci morčacieho mäsa. Ak si chcete udržať svoju súčasnú líniu, prípadne nepribrať, zamerajte sa na morčacie prsia bez kože, sú najlepšou voľbou. Obsahujú veľmi málo tuku, sú zdrojom železa, zinku, draslíka a vitamínov sk. B.

Aj napriek tomu, že vášmu oku určite neuniknú ani morčacie stehná, myslite na svoje zdravie a svoju líniu a dajte prednosť morčacím prsiam bez kože.

Pridajte si šťavu s menším obsahom tuku

Ak hovoríme o morčacích prsiach, dôležité je ich nekonzumovať s tradičným „tukovým“ výpekom, ktorý síce vynikajúco chutí, pre naše zdravie je však priam katastrofou. Čo teda robiť?

  • k morčacích prsiam si môžete pripraviť omáčku z čerstvej rozmixovanej zeleniny s pridaním olivového, sezamového oleja, prípadne si pripravte náš recept na: avokádové guacamole. K morčacím prsiam je priam vynikajúce!

Zemiakový šalát či zemiaková kaša s nižším obsahom tuku

Neviete sa vzdať majonézového zemiakového šalátu? Nevadí. Jediné, čo vám odporúčame je zameniť kupovanú majonézu za po domácky vyrobenú sójovú majonézu. Neviete, ako na to? Kúpte si minimálne 2 ks bieleho tofu a spolu s vodou ich rozmixujte na hladký krém, pridajte šťavu z citróna, soľ a mleté čierne korenie. Verte, že ani vaša rodina nespozná rozdiel.

Recept nájdete tu: zemiakový šalát s obsahom sójovej majonézy

Máte radi „vodový“ zemiakový šalát? Tak potom vyskúšajte bežne používaný ocot zameniť za šťavu z citróna, biely cukor za trstinový a do šalátu vám odporúčame pridať aj na jemno nakrájané čili papričky.

Recept nájdete tu: vodový zemiakový šalát.

K morke uprednostňujete zemiakovú kašu? Ak áno, máme pre vás dobrú správu. Uvarené zemiaky zmiešajte s roztlačeným cesnakom, mletým čiernym korením a soľou. Pridajte na jemno nakrájanú petržlenovú vňať, prípadne majoránku. Namiesto kravského mlieka použite ovsené mlieko a namiesto kravského masla vyskúšajte olivový olej. Týmto spôsobom prípravy získate pevné zdravie konzumáciou zníženého množstva tuku v porovnaní s bežne pripravovaným pyré.

Ak máte radi zeleninu doprajte si najmä zelené fazuľky

Možno, že sa vám bude zdať dusená zelená fazuľka trocha staromódna. Množstvo prijatých kalórií však dokážete zraziť až na polovicu a jej chuť vás očarí, ak si ju uvarenú premiešate s olivovým olejom, morskou soľou a mletým čiernym korením. Touto kombináciou tiež získate cennú vlákninu, bielkoviny, vápnik, železo, draslík, horčík a vitamíny A, C, K a B6. Okrem nich si však môžete dopriať i dusenú brokolicu, karfiol či baby karotky.

Dezert nevynechávajte

Vaša hmotnosť a zdravie určite ocenia, ak sa zameriate na tie druhy dezertov, ktoré neobsahujú bielu múku a pridaný cukor.

Recepty nájdete tu:

U svojich známych hľadajte dezerty s obsahom bobuľovitého ovocia

Brusnice, čučoriedky, ríbezle obsahujú silnú skupinu voľných radikálov, vďaka čomu účinne bojujú s odbúravaním tuku, ktorý prijímame v strave. Ak si ich bude nabudúce pripravovať, zamerajte sa však na tie, ktoré nie sú konzervované v náleve, obsahujú pridaný cukor.

Ak víno, tak jedine strik

Počas Vianoc asi nikto z nás neodolá poháriku kvalitného bieleho vína, však? Ani nemusíte, pripravte si však strik v kombinácií s perlivou vodou v pomere 1:1. Dôležité je tiež mať na pamäti, že aj správny výber pohára hrá významnú úlohu. Zistilo sa, že tí, ktorí používajú tradičné vínové poháre skonzumujú v skutočnosti menej vína v porovnaní s ostatnými.

Nezabúdajte, že vaše celkové zdravie je len a len vo vašich rukách.

Prajeme vám šťastné a veselé Vianoce