Zostaňte v teple vďaka zapekaným pochúťkam  

Print Friendly

Počas teplejších dní sme zvyknutí vo veľkej miere konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu. Tie nie sú na škodu ani v zime, kedy však ich ponuka už nie je taká pestrá. Vtedy prichádza na rad ďalšia metóda ich úpravy – zapekanie. To je vhodné predovšetkým na prípravu koreňovej zeleniny a kyslého ovocia, ktoré sú v surovom stave ťažké na trávenie. Zapekanie ich ale zjemní a navyše zintenzívni výslednú chuť.

Čarujte s cviklou

Akákoľvek zelenina je na zimu dobrým základom. Ak však chcete potešiť chuťové poháriky a zároveň udržať zdravý organizmus, siahnite po cvikli. Jednoduchým receptom je pečená cvikla s cesnakom a olivovým olejom. Stačí, keď cviklu očistíte škrabkou, nakrájate na veľké mesiačiky a pridáte cesnak, soľ, koreniny a olej. Nakoniec všetko zabaľte do alobalu a na 200 stupňoch nechajte zapiecť približne na hodinu.

Fajnšmekri môžu cviklu pripraviť aj na sladko. Lahôdkou je napríklad cviklový koláč s čokoládou, ktorý je v gastronómii vynikajúcou bodkou po akomkoľvek hlavnom jedle.

Zapekaním sa dá pripraviť aj domáci ovocný čaj

Tradičným slovenským receptom, keď udrie tuhá zima je poctivý domáci čaj pripravený zo zásob z mrazničky. Bežnými ingredienciami sú jablká, hrušky, marhule, maliny a jahody, ale tiež napríklad egreše, hrozno či ríbezle.

Rozkrájané ovocie rozmiestnite na veľký plech vedľa seba a posypte aspoň pol kilogramom kryštálového cukru. Pečte na miernej teplote, pokiaľ ovocie nepustí šťavu. Správnu arómu na záver dodáte trochou škorice a klinčekmi. Čaj pripravujte klasickým spôsobom – zaliatím vriacou vodou. Na jednu šálku čaju pridajte jednu lyžicu ovocia.

Müsli a ovocie

Zrýchliť svoj metabolizmus však môžete už raňajkami. Keď chcete počas dňa bez problémov fungovať aj v zime, ideálnym raňajkovým menu sú domáce pečené müsli. Ich výhod je hneď niekoľko. Nie len, že sú veľmi zdravé a chutné, ale tiež ich môžete namiešať presne podľa seba. Vločky môžete zmiešať aj so sušeným ovocím či nadrobno nasekanými orechmi. Po upečení celú zmes polejte javorovým alebo datľovým sirupom.

S ovocím v kuchyni však môžete zaimprovizovať aj inak. Dobrým trikom je blanšírovanie. Znamená to, že ovocie pred ďalším použitím prudko zalejete vriacou slanou vodou, vďaka čomu je pre organizmus stráviteľnejšie a vnútorne nás neochladí. Soľ navyše výslednú chuť zvýrazní a jedlo tak zostane prirodzene sladšie.