Zeleninová štrúdla

Zeleninová štrúdľa bez smotany či syra

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Máte doma lístkové cesto a nejakú tú zeleninu? Tak vyskúšajte náš recept na: zeleninová štrúdľa, ktorá vás svojou jemne pikantnou chuťou naozaj dostane. Nezabúdať treba ani na to, že je vhodná najmä pre to najcennejšie čo v živote máte: vaše deti. 

Zeleninová štrúdľa bez smotany či syra

Slovné spojenie „zeleninová štrúdľa“ nám evokuje spojenie lístkového cesta a zeleniny. Na samotné spojenie týchto ingrediencií sa však bežne používa smotana, prípadne nejaký druh kravského syra, čo nepovažujeme za veľmi dobré riešenie pre naše zdravie.

Čo sme teda vyskúšali? Spojili sme bežne dostupné lístkové cesto (ak máte záujem o celozrnné lístkové cesto, recept na jeho prípravu nájdete tu), rôzne druhy zeleniny a namiesto smotany či  syra sme použili mexickú nátierku, ktorá okrem iného obsahuje práve zdraviu prospešné chilli.

zeleninová štrúdľa

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 bal lístkového cesta
  • 2 ks mexickej nátierky 
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 0,5 plechovky kukurice
  • 1 ks zelenej papriky
  • 1 ks červenej papriky
  • 1 ks žltej papriky
  • 1 ks mrkvy
  • 3 – 4 ks hlavičiek karfiolu alebo brokolice
  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Petržlenová vňať
  • Olivový olej 

 

Naša rada:

  • Ak nemáte čerstvú, použiť môžete aj mrazenú zeleninu
  • Čo sa týka zeleniny, nebojte sa jej! Použite rôzne druhy
  1. Rúru predhrejeme na teplotu 200 °C a na plech dáme papier na pečenie
  2. Na panvicu dáme olej, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak a pražíme do zlatista. Potom pridáme na malé kocky nakrájanú zeleninu a dusíme do mäkka
  3. Keď je zelenina mäkká, pridáme kukuricu, obe mexické nátierky a všetko spolu dobre premiešame. Takto pripravenú zmes dochutíme soľou, mletým čiernym korením a nakrájanou petržlenovou vňaťou
  4. Medzitým si na pomúčenej doske rozvaľkáme lístkové cesto do tvaru obdĺžnika, ktoré potrieme olivovým olejom
  5. Na lístkové cesto natrieme zeleninovú zmes, cesto zavinieme, a pred pečením ho zhora potrieme olejom
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút

Mexická nátierka

Mexická nátierka je vďaka obsahu sóji zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín a čili vám pomôže „nakopnúť“ váš imunitný systém.

Veríme, že vám takto pripravená zeleninová štrúdľa bude chutiť.

Prajeme vám dobrú chuť