zdravé sladkosti

Zdravé sladkosti: ovocné tyčinky iba z 3 ingrediencií

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Máte radi zdravé sladkosti? Aby sme podporili vaše zdravie, na začiatku týždňa vám prinášame pomerne jednoduchý recept, ktorý vám však dodá množstvo energie na celý týždeň. Naše ovocné tyčinky naviac neobsahujú žiaden pridaný cukor, takže sú vhodné najmä pre vaše deti.

Zdravé sladkosti: ovocné tyčinky iba z 3 ingrediencií

Naše tyčinky taktiež neobsahujú lepok, mlieko a čo je priam vynikajúce, môžete ich skladovať v chladničke niekoľko týždňov alebo ich môžete uložiť do mrazničky, kde vám vydržia po dobu 3 mesiacov. Celková príprava vám nezaberie viac ako 15 minút, pričom vám odporúčame, aby ste dbali na čo možno najkvalitnejšie suroviny.

Pozrite si aj recept na domáce pečené musli

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 1/2  šálky arašidov
  • 1 1/2 šálky sušených datlí
  • 1  1/2 šálky sušených marhúľ

Naše odporúčanie:

  • Arašidy musia byť nesolené a tie najchutnejšie sú samozrejme tie nelúpané
  1. Arašidy olúpeme, vložíme do mixéra, rozsekáme na menšie kúsky (nie však úplne na jemno), odložíme na tanier
  2. Do mixéra vložíme vykôstkované datle a marhule, mixérom ich rozsekáme na jemno
  3. Do zmesi pridáme arašidy a celú zmes mixujeme ešte cca 1 minútu
  4. Na pracovnú dosku položíme fóliu na potraviny (veľkosť = plech na pečenie), na ňu položíme cesto, ktoré si však rukami vopred vytvarujeme do tvaru štvorca
  5. Cesto prikryjeme fóliou na potraviny a pomocou valčeka na cesto ho rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 až 1 cm
  6. Obe fólie na potraviny na bokoch spojíme a dáme vychladiť do chladničky na min. 3 hodiny, prípadne cez noc
  7. Dobre vychladené ich nakrájame na požadovanú veľkosť a poukladáme na seba tak, že medzi jednotlivé kusy vložíme papier na pečenie

zdravé sladkosti (2)

Viete, aký prínos majú tieto zdravé sladkosti pre vaše zdravie?

Marhule:

  • sú zdrojom vitamínov A, B5 a C
  • obsahujú tiež vápnik, fosfor, železo a kyselinu listovú
  • spomaľujú procesy starnutia, uľahčujú regeneráciu buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov
  • majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc
  • urýchľujú tvorbu buniek, pomáhajú regulovať krvný tlak a majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny
  • ich konzumácia zlepšuje náladu, odstraňuje únavu a poruchy sústredenia

Datle:

  • sú zdrojom vitamínu A a sk. B
  • obsahujú tiež draslík, meď, chlór a železo
  • podporujú správnu funkciu sleziny a žalúdka
  • úspešne bojujú proti slabosti a únave
  • pomáhajú chrániť proti upchávaniu ciev, ateroskleróze
  • u mužov podporujú sekréciu spermií
  • sú vhodné najmä pre ťažko pracujúcich a študentov, ktorým dodajú energiu
  • vhodné sú aj pre tehotné a kojace ženy, pretože podporujú tvorbu materského mlieka
  • znižujú riziko vzniku srdcových ochorení a rakoviny

Arašidy:

  • sú zdrojom kvalitných bielkovín
  • pomáhajú krvotvorbe a majú výborný vplyv na nervovú sústavu
  • napomáhajú pri liečení kožných ochorení a taktiež chránia zuby pred zubným kazom
  • sú výrazným zdrojom antioxidantu resveratrolu
  • pražením arašidov sa ich antioxidačný účinok zvyšuje až o 22%. Ak preto siahnete po arašidovom oleji, má podobné účinky

Prajeme vám dobrú chuť a veríme, že vám naše zdravé sladkosti padnú vhod

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče