patizón

Zapekaný patizón s delikátnou plnkou

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Patizón, ktorý je v našich končinách pomerne obľúbený, slávi svoju popularitu najmä v lete, keď je ho dostatok nielen na trhoviskách, v našich záhradách ale aj v každom dobrom supermarkete. Na jeho zapekanej verzii vás zaujme najmä plnka, ktorá vďaka tofu získa krémovú konzistenciu (podobnú takej, ako keď použijete syr bambino)

Zapekaný patizón s delikátnou plnkou

Patizón je úžasná zelenina, z ktorej dokážete uvariť takmer čokoľvek. Od polievok, cez omáčky, placky, hranolky až po rôzne zapekané varianty.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 bal. tofu podľa vlastného výberu
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 2 ks patizónov
  • 5 – 6 ks stredne veľkých šampiňónov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • parmezán podľa chuti
  • 3- 4 lístky šalvie
  • 1/2 šálky ryže
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  1. Patizónom odrežeme vrchy, vydlabeme a zvnútra osolíme. Ryžu zatiaľ uvaríme v osolenej vode
  2. Na panvicu dáme olej, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a restujeme do zlatista
  3. Pridáme najemno nakrájanú dužinu patizónov, nakrájanú mrkvu, nakrájané šampiňóny, nastrúhané tofu, premiešame a restujeme cca 5 minút
  4. Nakoniec pridáme uvarenú ryžu, šalviu, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením
  5. Zmes premiešame, naplníme ňou patizóny a pri teplote 200 stupňov C ich upečieme vo vopred vyhriatej rúre
  6. Pred vložením do rúry ho posypeme strúhaným parmezánom

Zdravotné účinky: šalvia

patizón

 

  • protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti
  • podporuje činnosť pečene a žlčníka
  • spazmolytikum
  • zmierňuje nadmerné potenie, hlavne nočné a nervového pôvodu
  • znižuje sekréciu mliečnych žliaz
  • pomáha pri zápaloch žalúdka a črevného traktu
  • pomáha pri zápaloch ústnej dutiny, hrdla, pri angíne, zápale ďasien
  • používa sa pti ťažkostiach v klimaktériu, pri silnej menštruácii
  • nesmie sa terapeuticky používať počas tehotenstva
  • pri užívani vo vyššých dávkach môže vyvolať kŕče

Viac sa o bylinkách a korení, dočítate v našom článku Bylinky a korenie, ktoré dokáže liečiť ( Zdravé potraviny ). V recepte sme použili aj ryžu, preto ak neviete, či použiť klasickú bielu alebo celozrnnú verziu, viac sa dočítate v článku tu.

Zdravotné účinky: mrkva

vajíčková tlačenka

  • zlepšuje videnie
  • pomáha pri prevencii rakoviny a chráni pred srdcovými ochoreniami
  • spomaľuje starnutie
  • udržiava kožu a zuby zdravé

 

Ďalšie zapekané zeleninové recepty si môžete pozrieť tu:

Veríme, že vám zapekaný patizón s delikátnou plnkou bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.