Zapekaný patizón s delikátnou plnkou
ZDRAVÉ RECEPTY: Patizón, ktorý je v našich končinách pomerne obľúbený, slávi svoju popularitu najmä v lete, keď je ho dostatok nielen na trhoviskách, v našich záhradách ale aj v každom dobrom supermarkete. Na jeho zapekanej verzii vás zaujme najmä plnka, ktorá vďaka tofu získa krémovú konzistenciu (podobnú takej, ako keď použijete syr bambino).
Zapekaný patizón s delikátnou plnkou
Patizón je úžasná zelenina, z ktorej dokážete uvariť takmer čokoľvek. Od polievok, cez omáčky, placky, hranolky až po rôzne zapekané varianty.
Čo potrebujeme: | Postup: |
|
|
Zdravotné účinky: šalvia
- protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti
- podporuje činnosť pečene a žlčníka
- spazmolytikum
- zmierňuje nadmerné potenie, hlavne nočné a nervového pôvodu
- znižuje sekréciu mliečnych žliaz
- pomáha pri zápaloch žalúdka a črevného traktu
- pomáha pri zápaloch ústnej dutiny, hrdla, pri angíne, zápale ďasien
- používa sa pti ťažkostiach v klimaktériu, pri silnej menštruácii
- nesmie sa terapeuticky používať počas tehotenstva
- pri užívani vo vyššých dávkach môže vyvolať kŕče
Viac sa o bylinkách a korení, dočítate v našom článku Bylinky a korenie, ktoré dokáže liečiť ( Zdravé potraviny ). V recepte sme použili aj ryžu, preto ak neviete, či použiť klasickú bielu alebo celozrnnú verziu, viac sa dočítate v článku tu.
Zdravotné účinky: mrkva
- zlepšuje videnie
- pomáha pri prevencii rakoviny a chráni pred srdcovými ochoreniami
- spomaľuje starnutie
- udržiava kožu a zuby zdravé
Ďalšie zapekané zeleninové recepty si môžete pozrieť tu:
Veríme, že vám zapekaný patizón s delikátnou plnkou bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.