zeleninová polievka

Vynikajúca zeleninová polievka s nádychom indickej kuchyne

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Nielen v lete, ale aj v zime je veľmi dôležité konzumovať polievky s obsahom čerstvej zeleniny, ktorá je na trhu práve dostupná. Dnešná zeleninová polievka vám spolu s ďalšími ingredienciami dodá množstvo vitamínov potrebných pre vaše zdravie.

Vynikajúca zeleninová polievka s nádychom indickej kuchyne

Obrovskou výhodou je, že príprava tohto receptu nie je vôbec náročná. Naviac obsahuje koriander, ktorý má podľa ajurvédy mnoho pozitívnych účinkov pre vaše zdravie. Všetko potrebné sa dočítate tu: koriander 

Čo potrebujeme: Postup:
  • 100 g jačmenných krúp
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL horčičných semienok
  • 1 ČL rasce
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 bobkový list
  • 2 klinčeky
  • Celá škorica
  • 1/2 ČL mletej kurkumy
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 paštrnák
  • 200 g maslovej tekvice
  • 200 g sladkých zemiakov
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 225 g červenej šošovice
  • 2 ks paradajok
  • Zväzok koriandra
  • 1 ČL strúhaného zázvoru
  • 1 ČL citrónovej šťavy

Naša rada:

  1. Jačmenné krúpy prepláchneme vo vode a uvaríme podľa pokynov na obale. Keď sú uvarené, scedíme ich a odložíme na tanier
  2. V hlbokom hrnci rozohrejeme olivový olej, pridáme horčičné semienka, celú rascu, nakrájané čili, bobkový list, klinčeky, celú škoricu a kurkumu a restujeme cca 5 – 6 minút
  3. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak, varíme ďalších cca 8 minút
  4. Následne pridáme nakrájaný paštrnák, maslovú tekvicu a sladké zemiaky, dobre premiešame a restujeme cca 5 minút
  5. Posypeme mletou paprikou, mletým koriandrom a opäť dôkladne premiešame
  6. Nakoniec pridáme šošovicu, uvarené krúpy, nakrájané paradajky a cca 1,8 litra vody a varíme kým zelenina nezmäkne
  7. Ak je šošovica už takmer uvarená pridáme nasekaný čerstvý koriander, nastrúhaný zázvor a citrónovú šťavu
  8. Takto pripravená zeleninová polievka a celozrnný toast sú vynikajúcou kombináciou na chladné zimné večery

Zdravotné účinky horčičných semienok:

zeleninová polievkaAj napriek tomu, že existuje mnoho druhov horčíc, ajurvéda odporúča práve čiernu. Toto korenie má nielen zahrievajúci účinok, ale aj ostrú chuť. Pomáha pri:

  • kožných ochoreniach
  • pomalom trávení
  • dýchacích problémoch
  • problémoch s parazitmi

Viac informácií o ajurvédskych bylinkách sa dozviete tu: ajurvédske bylinky a korenie

Zdravotné účinky cesnaku:

zeleninová polievka

 

  • podporuje činnosť imunitného systému
  • redukuje symptómy prechladnutia až o 70%
  • znižuje hladinu zlého cholesterolu
  • pomáha v boji s vysokým krvným tlakom
  • pomáha udržovať naše kosti zdravé

Veríme, že vám naša zeleninová polievka s nádychom indickej kuchyne bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť