čokoládový koláč brownies

Výborný čokoládový koláč brownies s čučoriedkami

Print Friendly

Čokoládový koláč brownies je dezert, ktorý sa najčastejšie podáva ku káve alebo k čaju. Má mnoho podôb a verzií a aj my sme vám ich už niekoľko ponúkli. Tá dnešná je výnimočná v tom, že je extra čokoládová. Do cesta sme pridali poriadnu porciu kvalitného horkého kakaa a horkú belgickú čokoládu.

Výborný čokoládový koláč brownies s čučoriedkami

Dominantná chuť čokolády v týchto koláčikoch môže byť doplnená sekanými orechami, zapečeným ovocím, alebo vyskúšajte naše brownies s lahodnou polevou z čerstého syra a agávového sirupu a s čerstvým ovocím. Sľubujeme, že lepšie brownies ste ešte nejedli.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 130 g masla
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g horkého kakaového prášku
  • Štipka soli
  • 2 celé vajcia
  • 140 g trstinového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 100 g horkej čokolády (vynite sa čokoláde na varenie, radšej použite takú čokoládu, ktorú by ste najradšej zjedli len tak)
  • 2 PL čerstvého syra a 1 PL agávového sirupu na polevu, čerstvé ovocie (výborne sa hodia čučoriedky) na ozdobenie
  1. Maslo roztopíme na ohni, dávame pozor, aby nám neprihorelo.
  2. V miske dobre premiešame múku, soľ a kakao.
  3. V inej mise vyšľaháme vajcia spolu s cukrom a vanilkou, kým sa nám nespraví nadýchaná bledá pena.
  4. Pomaly vlejeme roztopené, torchu vychladnuté maslo a premiešame.
  5. Nakoniec na trikrát vmiešame varechou múku s kakaom a potom pridáme na drobné kúsky nasekanú čokoládu.
  6. Plech 20×20 cm vystelieme papierom na pečenie a nalejeme naň brownies zmes. Uhladíme na povrchu a dáme piecť do rúry, ktorú sme vyhriali na 170 stupňov.
  7. Pečieme asi 15-18 minút. Koláč môže na povrchu popraskať.
  8. Na vychladnutý čokoládový koláč brownies nanesieme trochu polevy z čerstvého syra a dozdobíme ho čerstvými čučoriedkami alebo iným ovocím.
  9. Krájame na štvorce a môžeme rovno podávať.

Spravili sme vám chuť na niečo dobré? To nás veľmi teší. Brownies, ktorého recept sme vám práve predstavili, si môžete pripraviť dopredu. Koláčová zmes sa môže skladovať v chladničke kľudne aj dva dni. Rovnako, upečené koláčiky, ktoré náhodou nezjete, môžete zabalené v potravinovej fólii zmraziť na dobu až 1 mesiaca.

čokoládovo kokosový koláč brownies

Ak ste si obľúbili túto sladkosť, neostávajte len pri tomto a odskúšajte aj ďalšie naše recepty.

Už ste čítali náš článok o náhradách v pečení? Naučte sa, ako si akýkoľvek dezert prispôsobiť svojim požiadavkam na zdravšie suroviny.

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče