špargla

Viete, aký zdravotný prínos má pre vás špargla?

Print Friendly

Špargla je ľahko stráviteľná zelenina a vďaka veľkému množstvu cenných látok, ktoré obsahuje je považovaná aj za veľmi výnimočnú. Viete však, aký zdravotný prínos má v skutočnosti špargla pre náš organizmus?

Viete, aký je pôvod špargle?

Špargla pochádza zo Stredomoria a patrí medzi ľaliovité rastliny. Do Európy sa dostala v 16. storočí a od začiatku bola obľúbenou zeleninou – dokonca na kráľovských dvoroch.

Špargla je zdrojom:

  • vitamínu A
  • vitamínu B2
  • vitamínu B6
  • vitamínu C
  • kyseliny listovej
  • draslíka
  • horčíka
  • fytochemikálií (karotenoidy, flavonoidy)

Viete, čo ešte špargla obsahuje a aký to má zdravotný prínos pre váš organizmus?

  • obsahuje glutatión: látku, ktorá je súčasťou antioxidačnej ochrany rastliny a ktorá rovnako účinne môže chrániť aj človeka.

Páni: dajte si, špargľu, pretože glutatión a vitamín C dokážu regenerovať a udržať vitalitu spermii.

Dámy: dajte si špargľu tiež, pretože mužov pomáha chrániť nielen pred impotenciou, ale chráni ich aj pred kataraktou (šedým zákalom) a to je problém, ktorý postihuje aj vás!

  • obsahuje dosť vlákniny: tá spolu s ďalšími mierne laxatívnymi látkami špargle podporuje hygienu hrubého čreva. A k tomu všetkému, je takmer bezkalorická: 100g obsahuje len 100 kJ.

Čo by ste mohli vyskúšať?

RECEPT: Šparglové soté s kešu orechmi

 

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 PL slnečnicového (príp. repkového) oleja
  • 3 šálky špargle (pokrájanej na 3 cm kúsky)
  • 4 ks stredne veľkej mladej cibule (nakrájané ako špargľa)
  • 1 ks červenej papriky (nakrájané na väčšie kocky)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka kešu orechov (nesolené)

Zázvorová omáčka

  • 2 PL studenej vody
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1/2 šálky vody
  • 1/2 ČL sušeného polievkového základu
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 1 PL čerstvého zázvoru (nastrúhaného na jemno)
  • 1 ČL sezamového oleja
  • 1/4 ČL červenej papriky
  • čierne korenie

 

  1. Olej zohrejeme vo veľkej panvici alebo woku na stredne veľkom príkone tepla.
  2. Pridáme orechy, papriku, po 2 minútach opekania za stáleho miešania postupne pridáme špargľu, cibuľu, cesnak a naďalej opekáme asi 5 minút, kým zelenina nie je chrumkavá.
  3. Znížime príkon tepla, zalejeme pripravenou omáčkou a miešame asi 1 minútu. Podľa potreby dochutíme koreninami.
  4. Podávame s naturálnou ryžou alebo celozrnným pečivom zohriatym v hriankovači.

Zázvorová omáčka

  1. V malej miske vymiešame spolu vodu a kukuričný škrob do hladka.
  2. Olej zohrejeme v panvici alebo woku, pridáme zázvor a mletú červenú papriku, 1 minútu prehrievame za stáleho miešania.
    Zalejeme vodou so sušeným polievkovým základom, privedieme do varu a zahustíme zmesou škrobu a vody.Varíme ďalšie 2 minúty.
  3. Dochutíme sójovou omáčkou a štipkou mletého čierneho korenia.

Dôležité upozornenie: Omáčku si pripravíme ako prvú, prelejeme ju do menšej misky, wok umyjeme a v ňom pripravíme tiež soté.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť

 

Zdroj: MUDr. Igor Bukovský, PhD.

Ambulancia klinickej výživy

Článok je dostupný tu: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=254&Itemid=30