šišky

Výborné šišky bez kysnutia

Print Friendly

K dezertom, koré nezameniteľne patria k zimnému a najmä fašiangovému obdobiu patria aj šišky. Najznámejšie sú klasické, z kysnutého cesta a plnené džemom.

Výborné šišky bez kysnutia

My vám ponúkame výborný osvedčený recept na šišky, ktorý nevyžaduje kysnutie a výsledok je skvelý. V recepte môžete rum s kľudným svedomím zameniť octom. Výsledok bude rovnaký. Šišky robte menšie – lepšie sa jedia a odporúčame urobiť rovno dvojitú dávku. Fakt rýchlo miznú :)

Čo potrebujeme: Postup:
  • 250 g tvarohu
  • 250 g hladkej múky
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 2 lyžice rumu (ocot)
  1. Hladkú múku, soľ, práškový cukor a sódu bikarbónu spolu zmiešame na pracovnej doske.
  2. Pridáme rozmrvený tvaroh, vajíčka a rum (ocot) a cesto dobre spracujeme.
  3. Cesto rozvaľkámena na hrúbku 1 cm a malým pohárom, alebo formičkou (priemer cca 5 cm) vykrajujeme kolieska. Do koliesok potom palcom vytlačíme priehlbinu (do nej po usmažení budeme dávať džem). Aby sa nám prst nelepil o cesto, „namáčame“ ho v múke.
  4. Do hrnca, alebo vyššej panvice nalejeme olej (aby v ňom šišky mohli plávať). Keď sa olej dobre rozohreje, vkladáme doňho šišky najprv priehlbinkou dolu.
  5. Po usmažení z oboch strán do priehlbiny dáme džem a môžeme posypať cukrom.

Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy (Škaredá streda). Fašiangy sú symbolom zábavy a hodovania. V tomto čase sa konali zábavy, svadby, maškarné sprievody. Ľudia sa týmto spôsobm snažili preklenúť obdobie zimy a nedostatku slnka a čo môže byť lepšie ako niekoľko týždňov trvajúca párty na oslavu toho, že sa končí zima a prichádza jar a pred dlhým pôstnym obdobím. Ak sa o ich pôvode a zvykoch chcete dočítať viac, prečítajte si článok Fašiangy – čas jedla a zábavy.

Na fašiangovú zábavu si možete pripraviť aj:

mrkvové šatôčky šišky

Mrkvové šatôčky

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče

 

 

 

 

 

 

Zdroj obrazku: at.fem.com