Tekvicové špeciality na 5 spôsobov
Tekvica počas Halloweenu nemusí byť iba dekoráciou. Pri správnom spracovaní zohráva významnú úlohu aj v kuchyni, kde sa dá pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Polievky, šaláty alebo nadýchané zákusky – svojou chuťou ich urobí výnimočnými. Nadbytočné zásoby poslúžia aj v zime, kedy môže byť hlavnou ingredienciou vynikajúcich kompótov.
Jednoduché grilované pochúťky
Pokiaľ zatúžite po niečom chutnom a zároveň jednoduchom, odpoveďou je grilovaná tekvica. Na prípravu tohto jedla stačí zeleninu dôkladne ošúpať, zbaviť semienok a nakrájať na väčšie kocky.
Pokrájanú tekvicu dochutíme soľou a exotickým korením, po čom ju zapečieme na grilovacej tácke vymastenej olivovým olejom. Hotové jedlo podávame s pečeným toastom alebo varenými zemiakmi. Alternatívnou prílohou je ľadový šalát s paradajkami a dresingom, ktorý s upravenou tekvicou zmiešame vo väčšej šalátovej mise.
Placky na slano aj na sladko
Tekvicové placky pripravujeme podobným spôsobom ako tradičné zemiakové. Cesto v zásade obsahuje rovnaké ingrediencie, no zemiaky nahrádza postrúhaná tekvica. Práve tá z jedla urobí dokonalú pochúťku. Ak chcete recept ešte obohatiť o niečo výnimočné, do cesta na záver pridajte majoránku a ovsené vločky.
Z nadrobno nakrájanej tekvice však môžeme pripraviť aj sladké lievance. Opäť je klasický recept v podstate bez zmeny. Na spestrenie použijeme muškátový orech, škoricu a datľový sirup ako polevu. Odporúčame vysmážať na rozpálenej panvici s trochou kokosového oleja.
Plnená tekvica pre náročných
Plnená a pečená tekvica je hotový gastronomický zážitok aj s tou najjednoduchšou plnkou. Ideálnymi ingredienciami sú rozdrobené tofu, strúčik cesnaku, syr, vegeta a paradajkový pretlak. Hotová zmes, ktorú v rúre zapečiete vo vydlabanej tekvici, uspokojí chuťové bunky po zvyšok celého dňa. Ak vás recept po čase omrzí, potraviny do plnky môžete ľubovoľne variovať podľa seba.
Polievka, klasika, ktorá nie len zahreje
Vnútro z tekvice môžete na ďalší deň efektívne využiť napríklad aj na prípravu chutnej polievky. Stačí ak ho rozmixujete spolu so zemiakmi, mrkvou, cibuľou a ďalšími dochucovadlami. Po miernom prihriatí polievku podávame s krutónmi. Šmrnc polievke nakoniec dodá sušený medvedí cesnak alebo zázvor.
Zaváraním ku zdraviu a dokonalej chuti
Pokiaľ si neviete dať rady, ako tekvicu v domácnosti spotrebovať, pripravte zdravý tekvicový kompót. Obsahuje množstvo živín a vitamínov, vďaka ktorým slúži tiež ako prevencia. Zaváraná tekvica pozitívne vplýva na činnosť srdca a pomáha aj pri kožných ochoreniach či hojení rán. Na dotvorenie chute sa často používa ananás, a to v akejkoľvek forme.
Náš tip: Ak tekvicu neplánujete ihneď spotrebovať a chcete, aby vám vydržala čo najdlhšie, zbierajte ju ešte nedozretú. Pri skladovaní v pivnici vám takto vydrží až do jari.