figy

Sušené figy v koláčikoch

Print Friendly

Ostali vám po sviatkoch sušené figy a datle a vy neviete, čo s nimi? Napečte si skvelé figové koláčiky, trvanlivé maškrty, ktoré si obľúbite a nebudete si ich robievať len po Vianociach.

Sušené figy v koláčikoch

Cesto sa jednoducho pripraví, ideálne deň vopred a potom už len naplniť sušenými figami či datlami a upiecť. Nie je to žiadna veda a zvládne to aj začiatočník. Odteraz vám už sušené figy nikdy neostanú len tak ležať „úhorom“.

Čo potrebujeme: Postup:
Na cesto:

  • 1 a pol šálky hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • Štipka soli
  • 150 g zmäknutého masla alebo rastlinného tuku
  • 2/3 šálky trstinového alebo kokosového cukru
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • Nastrúhaná kôra z jedného pomaranča

 

Na plnku:

  • 450 g sušených fíg, môžeme nakombinovať aj s datlami
  •  Pol šálky vody

 

 

 

 

  1. V mise zmiešame pomocou mixéra utrieme cukor a maslo alebo tuk do nadýchanej peny. Potom pridáme vajce, vanilku, soľ a pomarančovú kôru a dôkladne premiešame.
  2. Múku preosejeme s kypriacim práškom a vmiešame do vyšľahanej zmesi.
  3. Vypracujeme cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odpočívatť v chladničke. Ideálne cez noc, ale postačí aj dve hodiny.
  4. Na plnku si nakrájame figy, prípadne datle, na malé kocky a dáme ich spolu s vodou do vyššej panvice. Povaríme, kým figy nevstrebajú všetku vodu.
  5. Ponorným mixérom ich zmixujeme do pastovitej hmoty.
  6. Odležané cesto vyberieme z chaldničky a rozvaľkáme ho na užší obdĺžnik (približne 12cm na šírku) na dobre pomúčenej doske. Cesto sa môže lepiť, nebojme sa pridať trochu múky, aby sa nám lepšie pracovalo.
  7. Figovú plnku nanesieme do stredu cesta asi do hrúbky 2-3 cm, okraje obdĺžnika preložíme do stredu a navlhčenými prstami cesto spojíme, aby nám vznikol valček plnený figami. Spoj otočíme smerom nadol.
  8. Pečieme na 160 stupňoch asi 16-20 minút, kým cesto nezačne hnednúť.
  9. Ešte teplé ich nakrájame na asi 3-4 cm kúsky, dáme ich do igelitového sáčku a uzavrieme. Tento krok je dôležitý, aby koláčiky pod vplyvom pary pekne zmäkli.
  10. Keď vychladnú, vyberieme ich zo sáčkov.

Vyskúšajte aj

figy

Táto dávka vám vystačí asi na 30 koláčikov. Dajú sa výborne skladovať v uzatvárateľnej plastovej krabičke. Máte aj vy tip, ako zúžitkovať prebytočné figy? Podeľte sa s nami!

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče