špenátové fašírky

Špenátové fašírky (falafel) v pita chlebe

Print Friendly

Na internete zvyčajne nájdete pod názvom špenátové fašírky iba špenát pomiešaný z vajcom a strúhankou. Toto nie je ten prípad – tento recept je naozaj delikatesa.

Váhali sme, či recept nazvať špenátové fašírky alebo falafel. Sú to samozrejme odlišné jedlá, pričom falafel je už tradične bezmäsitý. Ale aj u nás na Slovensku meníme tradičné recepty na zdravšie, bezmäsité varianty a tento trend neobišiel ani fašírky. Receptov na rôzne zeleninové varianty je mnoho. Tak prečo sa nedržať pri názve našej tradície. Avšak zložením je tento recept prepracovanejší a voňavejší, ako jednoduché zeleninovo-fašírkové recepty.

Špenátové fašírky (falafel) v pita chlebe

Na približne 20 menších fašírok potrebujete:

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 1/2 šálky cíceru v konzerve (cícer po vybratí z konzervy vopred dobre osušte)
  •  1 malá cibuľa jemne nakrájaná
  •  1 strúčik cesnaku
  •  1 1/2 šálky čerstvého špenátu (balený)
  •  1 1/2 ČL sušenej petržlenovej vňate
  •  1/2 ČL rasce
  •  1/2 ČL mletého koriandru
  •  1/2 ČL soli
  •  1/4 šálky + 2 PL múky
  •  1/2 ČL prášku do pečiva
  •  1/2 ČL jedlej sódy
  •  2 PL strúhanky
  •  Domáci pita chlieb (alebo kúpený v pekárni)
  • Ak chcete ostať pri zdravom jedle, ako dresing použite domácu sójovú majonézu /recept/, do ktorej pridajte citrónovú šťavu podľa chuti.
  1. Cícer, cibuľu, cesnak, špenát a petržlenovú vňať mixujte v kuchynskom robote kým sa nevytvorí konzistentná zmes. Zvládne to aj ponorný mixér, ak nemáte robot.
  2.  Zmiešajte rascu, koriander, soľ, múku, prášok do pečiva a sódu do veľkej misy pridajte rozmixovanú zmes špenátu a cíceru. Dobre premiešajte s drevenou varechou a uistite sa, že sa všetko dobre premiešalo a nezostali žiadne suché hrčky.
  3.  Na záver pridajte strúhanku a dobre premiešajte. Ak by zmes nebola úplne súdržná, pridajte viac strúhanky.
  4.  V hlbokej panvici si pripravte dostatok oleja na fritovanie a rozohrejte ho (môžete použiť aj fritézu). Zo zmesi tvarujte mierne sploštené guľky o veľkosti väčšieho orecha a opatrne ich ponárajte do horúceho oleja. Fritujte každú fašírku po dobu asi 5 minút, kým nie sú dohneda opečené.
  5.  Servírovanie: pita chlieb nakrojte, vložte do neho zmes listového šalátu, príp. ďalšiu čerstvú zeleninu podľa chuti. Potom pridajte do každého chlebu fašírky a ochuťte majonézou.

Dúfame, že vám naše špenátové fašírky budú chutiť. Želáme dobrú chuť!

Vyskúšajte ďalšie chutné recepty na fašírkovú tému:

špenátové fašírky

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče

 

 

 

 

 

 

Zdroj obr.: dreamstime.com