tofu recept

Rýchly brokolica – tofu recept s akoukoľvek prílohou

Print Friendly

Ak potrebujete rýchlu večeru alebo obed, ktorý si môžete bez problémov zobrať aj do práce a prihriať, je tento tofu recept pre vás ideálnym riešením.

Rýchly brokolica – tofu recept bez kravského mlieka

Okrem toho, že je tento tofu recept rýchly, má aj ďalšie prednosti. Je postavený na zdravých ingredienciách a svojím zložením pripomína známe recepty ázijskej kuchyne.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 100g pražených arašidov (neslané – rozdrviť)
  • 1 PL sezamového oleja
  •  1 ČL hnedého cukru
  •  ½ ČL červenej karí pasty (dostanete v špecializovaných obchodoch)
  •  400 ml kokosového mlieka
  •  100 ml sójového nápoja (mlieka) tofu recept
  •  sójová omáčka
  •  800 g brokolice
  •  4 jarné cibuľky
  •  400 gramov bieleho tofu – ak máte radšej marinované, nebudeme vám brániť Jbiele tofu alfabio
  • 7 PL olivového oleja oleja
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml vody
  1. Na malej panvičke skaramelizujeme cukor na strednom plameni. Pridáme karí pastu, sezamový olej, drvené arašidy, kokosové mlieko a asi 100 ml vody. Privedieme k varu, pridáme sójový nápoj a necháme variť nazakryté asi  10 minút. Napokon pridáme sójovú omáčku podľa chuti. Omáčku odložíme na neskôr.
  2. Tofu nakrájame na stredne veľké kocky. V pripravenej panvici alebo vo woku rozpálime 4 PL oleja a tofu v ňom smažíme dozlatista. Necháme odkvapkať na papierovej utierke, ktorá vsiakne tuk.
  3. Z použitej panvice vylejeme olej a vytrieme vnútro papierovou utierkou. Jarné cibuľky rozrežeme po dĺžke tak, aby vznikli asi 10 cm dlhé pásiky.
  4. Do panvice opäť dáme 3 PL lyžice oleja, rozohrejeme na vyššiu teplotu, vložíme pripravenú brokolicu a nakrájanú cibuľku. Smažíme asi 4 minúty pri vysokej teplote. Zeleninu zalejeme zeleninovým vývarom a ďalej varíme na miernom ohni po dobu 3 minút. Na záver primiešame osmažené tofu a dochutíme sójovou omáčkou a pokračujte vo varení po dobu ďalších 2 minút.Ako príloha sa hodí ryža (najmä basmati) alebo čínske rezance.
  5. Na tanier si pripravte prílohu, pridajte tofu so zeleninou a celé to zalejte teplu arašidovou omáčkou. A je to.

 Pokiaľ si strážite váhu, môžete namiesto klasickej prílohy zvoliť šalát z čerstvej zeleniny. Tofu je dostatočne výdatné, aby ste získali potrebnú energiu z bielkovín. Brokolica si zasa uchováva vysoký obsah vintamínu C aj napriek tepelnej úprave.

Tofu je veľmi uzniverzálne, je len na vás, ako ho použijete. Okrem jedál na slano sa používa aj pri pečení koláčov a dezretov, čo nie každý vie: Chutné tofu na 7 spôsobov – je to len o spôsobe prípravy.

Ak vám tento tofu recept dobre poslúži, môžete si vybrať z mnohých ďalších, ktoré sa na našej stránke nachádzajú: tofu recepty.

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče

 

 

 

 

 

 

Obrázky – zdroj: chefkoch.de, lunter.com

Zdroj obr.: dreamstime.com