rakytníkový olej

Rakytníkový olej – 3 možnosti, ako ho urobiť doma

Print Friendly

Rakytníkový olej sa vyrába vylisovaním plodov rakytníka a má priaznivé účinky na sliznicu žalúdka a čriev, používa sa pri erózii krčka maternice, pri rádioterapii, popáleninách, ateroskleróze.

Rakytník má široké spektrum liečebných vlastností a používa sa aj v kozmetike

Na liečenie sa využívajú plody, listy, kôra a vetvičky rakytníka.

Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, B1, B2, B3, A, D, K (zvyšuje zrážanlivosť krvi), P (flavonoidy, najmä rutín), E, F (esenciálne mastné kyseliny), kyselina listová, karotén a karotenoidy, fosfor, vápnik, železo, mangán, fytoncídy, organické kyseliny, omega -3, -6, -9, -7 nenasýtené mastné kyseliny. Plody a kôra obsahujú serotonín, tzv. hormón šťastia, ktorý má dôležitú funkciu na normálnu funkciu nervového systému.

Viac sa dozviete tu: Rakytník – citrónovník severu alebo „zázračná rastlina

Viac o význame byliniek pre zdravie tu: Liečivé rastliny – ich význam pre organizmus

Rakytníkový olej – recepty

1/ Čistý rakytníkový olej z čerstvých plodov – 100 %

  • Rozdrvte čerstvé plody dreveným tĺčikom, vložte ich do sklenenej nádoby, zakryte vrchnákom a nechajte dusiť 2 dni v rúre pri teplote do 60 stupňov
  • Po 2 dňoch nádobu vyberieme a vyzbierame oddelený olej

Ak máme veľké a šťavnaté plody môžme použiť nasledujúci recept

  • Rozdrvte čerstvé plody dreveným tĺčikom, vložte ich do sklenenej nádoby a nechajte odležať niekoľko dní pri izbovej teplote na tmavom mieste
  • Zbierame olej, ktorý vypláva napovrch

2/ Olej odšťavených plodov (napr. ak ste robili šťavu, alebo predchádzajúci recept)

  • Plody umyte (aby sa zbavili organických kyselín, ktoré znižujú stabilitu pri uskladnení)
  • Plody vysušte (pri teplote max 60 stupnov) a pomelte (napr. v kávovom mlynčeku)
  • Prášok zalejte v pomere 1:2 olivovým, alebo slnečnicovým olejom zohriatym na 60 stupňov a dobre premiešajte
  • Masu nechajte deň odstáť 1-2 dni za občasného premiešania
  • Potom tekutinu zlejeme do novej nádoby s novou dávkou suchých plodov a znovu necháme odstáť
  • Čím viackrát tento úkon zopakujeme, tým vyššia bude koncentrácia biologicky účinných látok v oleji
  • Precedíme do flaše z tmavého skla, zatvoríme a odložime do chladničky

3/ Olej zo suchých plodov

  • Pomelte suché plody v mlynčeku na kávu vysypte do vysypte do smaltovanej, alebo sklenenej nádoby a zalejte rastlinným olejo zohriatym do 40-50 stupňov
  • Olej by mal prekrývať prášok o cca 0,5 cm
  • Nádobu dáme na tmavé miesto na 5-6 dní a necháme odstáť pri občasnom premiešaní
  • Potom olej zlejeme a zalejeme novú dávku prášku a postup zopakujeme
  • Scedíme a odložíme do chladničky

rakytníkový olej

Rakytníkové maslo

  • 400 ml rakytníkovej šťavy aj s drťou, 1 kg masla, 400 g cukru. Zniešať v mixéri zmäknué maslo s drťou a šťavou a postipne pridať cukor.
  • Hotovú zmes uskladniť v chladničke. Takéto maslo má krásnu jasnooranžovú farbu a môžete ho použiť na chlieb, alebo pri príprave zákuskov

Kozmetické použitie

Rakytníkový olej môžete používať pravidelne, ak máte tenké a suché vlasy. V malom množstve ho votriete do vlhkých vlasov po umytí.

Autor: Larisa Adámková, autorské práva vyhradené.

Zdroje: internet

Pozrite sa aj ďalšie recepty z rakytníka tu.