Posilnenie imunity

Posilnenie imunity: “päťminútka“ z drobného ovocia

Print Friendly

Koncom leta a začiatkom jesene, dozrieva množstvo drobného ovocia. Ak ho nezjete priamo čerstvé, alebo nepoužijete inak, ponúkam vám dávny ruský recept – „päťminútku“ na posilnenie imunity v zime.

Päťminútka

„Päťminútka“ je nielen výborný doplnok k rôznym jedlám (múčniky, pre deti zamiešať do kaše) a nápojom (napr. rozmiešať do čaju, alebo namiesto sirupu) ale zároveň si uchováva veľa vitamínov, ktoré pomáhajú organizmu zabezpečiť  posilnenie imunity a zvládnuť zimné obdobie.  Spôsob varenia nedovoľuje, aby sa vitamíny a mikroelementy úplne zničili.

Používame len zrelé a nepoškodené plody.

Recepty na posilnenie imunity

Rakytník

rakytník

 

 

Na recept potrebujete:

  • 1 kg rakytníka
  • 300 ml vody
  • 2 kg cukru

 

 

  • Rakytník umyte, odstráňte zbytky vetvičiek a listov, vložte ho do vriacej vody na 5 minút a po piatich minútach ovocie sceďte.
  • Dajte odvar späť na oheň, vysypte doňho cukor a za stáleho miešania nechajte cukor rozpustiť.
  • Potom ho vložte do horúceho sirupu a na slabom ohni priveďte k varu.
  • Varte 5 minút (treba odstraňovať penu), odložte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  • Rozdeľte zaváraninu do sterilizovaných pohárov a zatvorte.

  Arónia

posilnenie imunity - aronia

Na recept potrebujete:

  • 1 kg arónie
  • 1 pohár vody
  • 1 kg cukru

 

 

  • Aróniu preberieme, umyjeme a zbavíme zbytkov vetvičiek a listov.
  • Pripravíme sirup z vody a cukru (za stáleho miešania varíme na miernom ohni až do úplného rozpustenia cukru).
  • Do sirupu pridáme aróniu a varíme 5 minút (treba odstraňovať penu).
  • Potom odložíme na chladné miesto na 8-10 hodín.
  • Postup varenia a ochladzovania opakujeme niekoľkokrát, kým arónia nebude úplne hotová (cca 3-4 krát).
  • Rozlejeme do pripravených sterilizovaných nádob, zatvoríme a otočíme hore dnom.

 Jablko s aróniou (šípkami, hlohom, jarabinou, rakytníkom)

arónia jablko

 

  • 1 kg jabĺk
  • hrsť drobného ovocia
  • 1 pohár vody
  • 700 g cukru

 

  • Aróniu (hloh, jarabinu, rakytník) umyjeme, očistíme a dáme na noc do mrazničky (stiahne to horkosť)
  • Na druhý deň rozmrazíme. Očistíme jablká a nakrájame na male kúsky.
  • Pripravíme sirup z vody a cukru. Zohrievame za neustáleho miešania na miernom ohni a privedieme k varu. Môžeme pridať škoricu, klinčeky.
  • Do sirupu vložíme pripravené ovocie a na miernom ohni varíme 5 minút (5 minút od momentu zovrenia). Počas varenia odstraňujeme penu.
  • Necháme odležať 6-8 hodín pri izbovej teplote a postup zopakujeme ešte 2 krát.
  • Po treťom varení preložíme do sterilizovaných nádob a zatvoríme.

Ak sa vám tento recept zdá zdĺhavý, môžte skúsiť nasledovný postup:

  • Zasypte jablká cukrom a nechajte odstáť, aby jablká pustili šťavu.
  • Pridať rozmrazenú jarabinu.
  • Priviesť k varu a variť na miernom ohni 5 minút.
  • Rozdeliť do nádob a zatvoriť.
  • V tomto prípade už vodu nepridávame, korenie áno.

Čierne ríbezle

čierne ríbezle recept

  • 1 kg čiernych ríbezlí
  • 1 pohár vody
  • 1 kg cukru

alebo

  • 3 poháre vody, 5 pohárov cukru a 7 pohárov ríbezle
  • Ríbezle umyjeme, očistíme a necháme stiecť z vody a v cedidle ich oblejte vrelou vodou.
  • Pripravte sirup (zmiešať vodu s cukrom a nechať zovrieť , do úplného rozpustenia cukru) a vložte ríbezle.
  • Nechajte vrieť 3-5 minút najviac penu počas varenia treba odstraňovať).
  • Ešte horúcu ju rozlejte do sterilizovaných pohárov a uzatvorte.

Posilnenie imunity počas zimného obdobia nemusí závisieť na vitamínových tabletách a iných farmaceutických doplnkoch. Oveľa zdravšia cesta je využívať to, čo sa nám prirodzene ponúka vo forme prírodných plodov a rastlín.

Pozrite si tiež Vitamíny na zimu – nevarený džem z drobného ovocia

Ďalšie skvelé recepty a rady nájdete v sekcii Ako si pripraviť