Posilnenie imunity: “päťminútka“ z drobného ovocia
Koncom leta a začiatkom jesene, dozrieva množstvo drobného ovocia. Ak ho nezjete priamo čerstvé, alebo nepoužijete inak, ponúkam vám dávny ruský recept – „päťminútku“ na posilnenie imunity v zime.
Päťminútka
„Päťminútka“ je nielen výborný doplnok k rôznym jedlám (múčniky, pre deti zamiešať do kaše) a nápojom (napr. rozmiešať do čaju, alebo namiesto sirupu) ale zároveň si uchováva veľa vitamínov, ktoré pomáhajú organizmu zabezpečiť posilnenie imunity a zvládnuť zimné obdobie. Spôsob varenia nedovoľuje, aby sa vitamíny a mikroelementy úplne zničili.
Používame len zrelé a nepoškodené plody.
Recepty na posilnenie imunity
Rakytník
Na recept potrebujete:
- 1 kg rakytníka
- 300 ml vody
- 2 kg cukru
- Rakytník umyte, odstráňte zbytky vetvičiek a listov, vložte ho do vriacej vody na 5 minút a po piatich minútach ovocie sceďte.
- Dajte odvar späť na oheň, vysypte doňho cukor a za stáleho miešania nechajte cukor rozpustiť.
- Potom ho vložte do horúceho sirupu a na slabom ohni priveďte k varu.
- Varte 5 minút (treba odstraňovať penu), odložte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Rozdeľte zaváraninu do sterilizovaných pohárov a zatvorte.
Arónia
Na recept potrebujete:
- 1 kg arónie
- 1 pohár vody
- 1 kg cukru
- Aróniu preberieme, umyjeme a zbavíme zbytkov vetvičiek a listov.
- Pripravíme sirup z vody a cukru (za stáleho miešania varíme na miernom ohni až do úplného rozpustenia cukru).
- Do sirupu pridáme aróniu a varíme 5 minút (treba odstraňovať penu).
- Potom odložíme na chladné miesto na 8-10 hodín.
- Postup varenia a ochladzovania opakujeme niekoľkokrát, kým arónia nebude úplne hotová (cca 3-4 krát).
- Rozlejeme do pripravených sterilizovaných nádob, zatvoríme a otočíme hore dnom.
Jablko s aróniou (šípkami, hlohom, jarabinou, rakytníkom)
- 1 kg jabĺk
- hrsť drobného ovocia
- 1 pohár vody
- 700 g cukru
- Aróniu (hloh, jarabinu, rakytník) umyjeme, očistíme a dáme na noc do mrazničky (stiahne to horkosť)
- Na druhý deň rozmrazíme. Očistíme jablká a nakrájame na male kúsky.
- Pripravíme sirup z vody a cukru. Zohrievame za neustáleho miešania na miernom ohni a privedieme k varu. Môžeme pridať škoricu, klinčeky.
- Do sirupu vložíme pripravené ovocie a na miernom ohni varíme 5 minút (5 minút od momentu zovrenia). Počas varenia odstraňujeme penu.
- Necháme odležať 6-8 hodín pri izbovej teplote a postup zopakujeme ešte 2 krát.
- Po treťom varení preložíme do sterilizovaných nádob a zatvoríme.
Ak sa vám tento recept zdá zdĺhavý, môžte skúsiť nasledovný postup:
- Zasypte jablká cukrom a nechajte odstáť, aby jablká pustili šťavu.
- Pridať rozmrazenú jarabinu.
- Priviesť k varu a variť na miernom ohni 5 minút.
- Rozdeliť do nádob a zatvoriť.
- V tomto prípade už vodu nepridávame, korenie áno.
Čierne ríbezle
- 1 kg čiernych ríbezlí
- 1 pohár vody
- 1 kg cukru
alebo
- 3 poháre vody, 5 pohárov cukru a 7 pohárov ríbezle
- Ríbezle umyjeme, očistíme a necháme stiecť z vody a v cedidle ich oblejte vrelou vodou.
- Pripravte sirup (zmiešať vodu s cukrom a nechať zovrieť , do úplného rozpustenia cukru) a vložte ríbezle.
- Nechajte vrieť 3-5 minút najviac penu počas varenia treba odstraňovať).
- Ešte horúcu ju rozlejte do sterilizovaných pohárov a uzatvorte.
Posilnenie imunity počas zimného obdobia nemusí závisieť na vitamínových tabletách a iných farmaceutických doplnkoch. Oveľa zdravšia cesta je využívať to, čo sa nám prirodzene ponúka vo forme prírodných plodov a rastlín.
Pozrite si tiež Vitamíny na zimu – nevarený džem z drobného ovocia
Ďalšie skvelé recepty a rady nájdete v sekcii Ako si pripraviť