plnená paprika

Plnená paprika s tofu a omáčkou marinara

Print Friendly

Plnená paprika s mäsom je každému dobre známa. My sme vyskúšali ľahšiu verziu – pre tých, ktorým sa mäso do jedálnička nie vždy hodí alebo ho nemajú poruke.

Plnená paprika s tofu a omáčkou marinara

Naša plnená paprika obsahuje suroviny ľahšie na trávenie a výsledok je minimálne rovnako chutný ako pri tradičnom recepte – plnená paprika s tofu. Navyše, omáčka marinara, plátky rajčiny a mozzarella jej chuť urobia ešte zaujímavejšou.

Čo potrebujeme: Postup:
(na 4 porcie)

  • 1 šálka hnedej ryže
  • 2 šálky vody
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 drvený strúčik cesnaku
  • 340g tofu nakrájaného na malé kocky kocky alebo nastrúhané
  • 1 ¾ šálky omáčky marinara (omáčka marinara sa pripravuje podľa receptu nižšie)
  • Soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
  • 2 veľké červené a 2 veľké oranžové papriky
  • 2 šálky nahrubo nastrúhanej mozzarelly
  • 8 plátkov rajčín
  1. V hrnci domäkka uvarte ryžu.
  2. Z papriky zrežte vrch a vnútro vyčistite. Vrch papriky použijete ako „pokrievku“.
  3. Zohrejte olivový olej v panvici na strednú teplotu a primiešajte cesnak a tofu. Osmahnite cca 5 minúu a pridajte ¼ šálky omáčky marinara, dochuťte soľou a korením. Pokračujte vo varení a miešajte ešte 5 minút.
  4. Predhrejte rúru na 180°C
  5. Použitím lyžice vtlačte do každej polovice papriky ryžu, zakryte ju  omáčkou marinara a mozarellou. Potom do každej polovice vložte tofu a navrch položte jeden plátok rajčiny a posypte zvyšnou mozzarellou. Zakryte vrchom papriky a uložte plnené papriky na pekáč pokvapkaný olejom.
  6. V predhriatej rúre pečte 25 minút pri teplote 180 stupňov, až kým sa syr neroztopí .

Ak vám viac chutia výraznejšie, korenistejšie jedlá, pridajte do zmesi s tofu počas varenia viac cesnaku, čerstvú pokrájanú bazalku, chilli a ½ šálky bieleho vína. Aby bola chuť rovnomernejšia, môžete najprv zmiešať ryžu, zmes s tofu a omáčku marinara a až potom naplniť papriku a posypať syrom.

plnená paprika omáčka marinaraOmáčka Marinara

Príprava domácej omáčky marinara je rýchla a jej chuť je neporovnateľne lepšia ako chuť najlepšej omáčky zo supermarketu. Všetky triky na prípravu jasnočervenej omáčky so sviežou chuťou – akoby vám ju priniesli na stôl priamo z južného Talianska, nájdete v tomto recepte. Použite radšej hlbšiu panvicu namiesto hrnca – voda sa odparuje rýchlo, takže rajčiny sú iba prepečené, keď kaša zhustne.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 veľká plechovka zaváraných rajčín
  • ¼ šálky extra-virgin olivového oleja
  • 7 strúčikov cesnaku, ošúpaných a nakrájaných na kúsočky
  • Malá sušená čili paprička alebo mletá červená paprika
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 veľká čerstvá vetvička bazalky, alebo ¼ čajovej lyžičky sušeného oregana
  1. Dajte rajčiny do veľkej misky a rozdrvte ich rukami.
  2. Vypláchnite plechovku šálkou vody aby ste získali všetku rajčinovú šťavu a odložte. Netreba pridávať viac vody, aby omáčka nebola príliš riedka.
  3. Vo veľkej panvici na miernom ohni zohrejte olej a pridajte cesnak.
  4. Keď začne cesnak naberať farbu (nenechajte ho zhnednúť), pridajte rajčiny a odloženú vodu z plechovky. Pridajte čili alebo červenú papriku, oregano a soľ. Premiešajte.
  5. Položte bazalku na hladinu, nechajte zvädnúť (aby sa uvoľnila jej aróma) a potom ju ponorte do omáčky. Varíme asi 15 minút kým nezhustne a olej na povrchu nie je tmavo oranžový. Ak používate aj oregano, kontrolujte chuť každých 10 minút a podľa potreby pridávajte oregano a soľ.

Omáčka marinara má veľa rôznych použití. Dá sa použiť ako základ pre polievku, ako omáčka na pizzu, k cestovinám, alebo aj k jedlám ako je táto plnená paprika.

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše tofu recepty.

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče