pizza recept

Pizza recept so zeleninou a parmezánom

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Semolína, droždie, cukor, voda, soľ a olej sú základné ingrediencie na prípravu chrumkavého cesta na pizzu. Aby ste nemuseli rozmýšľať nad tým, či zvoliť zdravú alebo chutnejšiu verziu, tento pizza recept spĺňa obe kritéria naraz. Neváhajte a vyskúšajte, budete naozaj milo prekvapení. 

Pizza recept so zeleninou a parmezánom

Namiesto klasickej pšeničnej múky sme použili pšeničnú múku celozrnnú, biely cukor sme vymenili za trstinový cukor a nezabudli sme ani na zdravší olivový olej, vďaka čomu toto cesto spĺňa dve hlavné kritériá: je zdravé a zároveň chutné. Pre lepšiu chuť cesta, sme doň ešte pridali parmezán, a ako oblohu sme zvolili zeleninu.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 4 šálky pšeničnej celozrnnej múky
  • 1 šálka nastrúhaného parmezánu
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 1/2 ČL soli
  • 2 šálky studenej vody
  • 1/4 šálky olivového oleja

Obloha:

  • paradajkový pretlak
  • oregano
  • šampiňóny
  • cibuľa
  • brokolica
  • paradajky
  • čierne olivy
  • parmezán
  • + podľa vlastnej chuti
  1. Do misky dáme pšeničnú celozrnnú múku, pridáme droždie, premiešame a necháme cca 5 minút odstáť
  2. Ďalej pridáme parmezán, soľ, olivový olej, studenú vodu a vypracujeme cesto
  3. Cesto je správne vypracované vtedy, ak sa nám nelepí na okraje misky
  4. Takto pripravené cesto rozdelíme na 4 kúsky, každý kúsok vložíme do igelitového vrecka, ktoré sme si vopred potreli olivovým olejom (v opačnom prípade by sa nám cesto nalepilo na vrecúško)
  5. Odložíme vychladiť do chladničky na min. 15 minút

Príprava pizze:

  1. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do ľubovoľného tvaru, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zmesou paradajkového pretlaku a posypeme oreganom
  2. Obložíme oblohou a pri teplote 250 stupňov C pečieme min. 20 minút

Naša rada:

  • Takto pripravené cesto vám v chladničke vydrží min. 2 dni, v mrazničke až 3 mesiace

Ak máte radi pizzu, viac receptov na jej prípravu nájdete tu: pizza. V recepte sme okrem kvalitného cesta použili aj oregano a paradajkový pretlak. O oregane sa môžete dozvedieť viac v našom článku: oregano – život s bylinkami. Všetko dôležité o paradajkách sa dozviete tu: paradajky.

Zdravotné účinky: parmezán

pizza recept

 

 

 

 

  • je zdrojom vápnika, ktorý udržuje vaše kosti zdravé
  • vďaka vitamínu A udržuje vašu kožu a zuby zdravé
  • je vhodný najmä pre deti a mladistvých
  • je vhodný pre tých, ktorých organizmus netoleruje laktózu = mliečny cukor

Vyskúšajte aj iné, netradičné cesto na pizzu.

Veríme, že vám aj tento pizza recept s parmezánom a zeleninovou oblohou bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.