hokkaido polievka

Vynikajúca pečená hokkaido polievka

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Určite nám dáte za pravdu, že hokkaido polievka je už aj v našich končinách pomerne obľúbená. V  súčasnosti môžete hokkaido kúpiť takmer v ktoromkoľvek dobrom supermarkete, takže vám nič nebráni v tom, aby ste tento recept nevyskúšali. 

Vynikajúca pečená hokkaido polievka

Príprava tohto receptu vám zaberie cca 50 minút, na kombinácii použitých surovín si pochutia aj muži, ktorí jednoducho nevedia odolať chuti opekanej slaninky. Ak však máte deti, pripravte im verziu bez obsahu bieleho vína.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 60 g anglickej slaninky
  • 1 stredne veľká tekvica hokkaido, ošúpaná, nakrájaná na kocky
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané najemno
  • 1 PL kvalitného medu
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 140 ml bieleho vína
  • 120 ml šľahačky
  • Šťava z 1 citróna
  • 30 g na sucho opekaných píniových orieškov
  • Olivový olej

Naša rada:

  • Namiesto klasickej kravskej sladkej šľahačky môžete použiť napr. sójovú šľahačku, prípadne rozmixované biele tofu na krém

 

  1. Rúru predhrejeme na cca 200 stupňov C
  2. Anglickú slaninku nakrájame na malé kocky, dáme na panvicu a opekáme do chrumkava (v prípade potreby pridáme olivový olej), potom odstavíme
  3. Do nádoby na pečenie vložíme tekvicu, cibuľu a cesnak. Pridáme med, vetvičky rozmarínu a pečieme v rúre cca 30 – 40 minút, kým nie je tekvica mäkká (počas pečenie túto zmes premiešavame)
  4. Tekvicu vyberieme z rúry a vyberieme rozmarín. Zmes nalejeme do mixéra, pridáme kurací vývar, víno, šľahačku, šťavu z citróna a dobre rozmixujeme (na hladkú konzistenciu)
  5. Zmes následne nalejeme do dostatočne veľkej panvice, necháme ju prevariť
  6. Hokkaido polievka je vynikajúca s opekanou anglickou slaninkou a píniovými orieškami

Máte radi rozmarín? prečítajte si o jeho pestovaní a účinkoch v článku – Rozmarín – život s bylinkami

Viete, prečo je zdravé konzumovať tekvicu hokkaido?

hokkaido polievka 1

  • obsahuje draslík, ktorý je dôležitý pre zdravie našich kostí
  • obsahuje vitamín B6, ktorý má pozitívny vplyv na nervový a imunitný systém
  • obsahuje kyselinu listovú, ktorá okrem iného chráni mozog a miechu
  • obsahuje vlákninu, ktorá nás chráni pred rakovinou hrubého čreva
  • obsahuje karotenoidy, ktoré nás chránia proti rakovine a srdcovým ochoreniam

Viac receptov s obsahom tekvice hokkaido nájdete Recepty z tekvice

 Viete, prečo by ste do svojho jedálnička mali zakomponovať píniové oriešky?

hokkaido polievka 2

  • obsahujú vitamín A a luteín, ktoré nám pomáhajú k ostrejšiemu videniu
  • obsahujú vitamín D, vďaka čomu pomáhajú udržiavať naše kosti silné
  • sú bohatým zdrojom vitamínu C, vďaka čomu pomáhajú nášmu imunitnému systému
  • sú bohatým zdrojom železa, vďaka čomu napomáhajú našej nervovej sústave

Veríme, že vám naša hokkaido polievka bude chutiť.

Nájdite inšpiráciu aj v našich ďalších receptoch:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dezerty a pečenie

zeleninové rizoto

Jedlá nez mäsa