paradajky

Viete, aký zdravotný prínos majú pre vás paradajky?

Print Friendly

Paradajky sú od nepamäti súčasťou jedálnička mnohých slovenských domácností. Mnohokrát sa spomínajú s problémom tvorby žalúdočnej kyseliny. Čo však vieme o ich zdravotných účinkoch?

Paradajky sú zdrojom:

  • draslíka
  • kyseliny listovej
  • vitamínu A
  • vitamínu C

Aké zdravotné účinky majú rajčiny pre náš organizmus?

  • preventívne nás chránia pred vznikom rakoviny
  • majú vysoký obsah lykopénov, ktoré pomáhajú chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a pomáhajú predchádzať pleti pred slnečným poškodením
  • pravidelnou konzumáciou pomáhajú znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty u mužov

Čo by ste mohli ochutnať?

RECEPT: Paradajkový šalát s TOFU

paradajky

Paradajková šalát s tofu

Tento recept je nielen veľmi jednoduchý na prípravu, ale aj ľahký pre Vaše trávenie.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 bal. Bazalkové TOFU
  • 6 ks paradajok
  • 1/2 ks ľadový šalát
  • 1 PL balzamový ocot
  • 1/2 PL sójová omáčka
  • 3-4 PL olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

 

 

  1. Paradajky nakrájame na plátky a vložíme do misy
  2. Pridáme nakrájané bazalkové TOFU a ľadový šalát
  3. Zmiešame dokopy balzamový ocot, sójovú omáčku a olivový olej a nalejeme na pripravenú zeleninu
  4. Jemne osolíme (pozor na množstvo: je tam už sójová omáčka) a okoreníme mletým čiernym korením.
  5. Podávame s celozrnným pečivom

Prajeme vám dobrú chuť

Zdroj: MUDr. Igor Bukovský, PhD.

Ambulancia klinickej výživy