mrkvový koláč

Mrkvový koláč v novej podobe – mini koláčiky do ruky

Print Friendly

Čím ďalej, tým viac ľudí prepadá trendu zdravšieho pečenia. Veľkej obľube sa teší mrkvový koláč, šťavnatá dobrota a lahodná poleva z krémového syra a cukru. Čo by ste ale povedali na jednohubkovú obdobu tohto obľúbeného koláča?

Mrkvový koláč v novej podobe – mini koláčiky do ruky

Napečte si dnes s nami mrkvové koláčiky. Do cesta sme nastrúhali chrumkavé mrkvičky, tak akurát sme koláčiky osladili a namiesto krémového syra sme na ozdobu použili – netradične – kyslú smotanu s trochou cukru. A verte, že keď ich ochutnáte, napečiete ich čoskoro zas. Uvidíte, že si mrkvový koláč v mini forme obľúbite.

Čo potrebujeme: Postup:
·         200 g hladkej múky

·         75 g kryštálového cukru

·         50 g hnedého cukru

·         120 g strúhanej mrkvy

·         120 g masla alebo rastlinného tuku

·         1 vajce

·         1 ČL mletej vanilky alebo vanilkového extraktu

·         ½ ČL sódy bikarbóny

·         Štipka kypriaceho prášku

·         Štipka mletého muškátového orecha

·         1 ČL mletej škorice

Na polevu:

·         150-200 g kyslej smotany

·         2-3 PL práškového cukru

·         Mletá škorica

·         Nahrubo nastrúhaná mrkva na ozdobu

  1. Biely a hnedý cukor šľaháme s vajcom do bielej nadýchanej peny.
  2. Pridáme zmäknuté maslo a zašľaháme ho a primiešame postrúhanú mkvu.
  3. Sypké prísady (múku, kypriaci prášok, sódu a koreniny) poriadne premiešame a po lyžiciach zamiešavame do vajíčkovej zmesi. Vznikne nám lepkavé cesto.
  4. Dva plechy na pečenie vystelieme papierom na pečenie a pomocou lyžice robíme na papier kôpky (prípadne si pomôžeme naberačkou na zmrzlinu, ak máme).
  5. Pečieme na 170 stupňoch asi 12 minút.
  6. Upečené koláčiky necháme na mriežke vychladnúť.
  7. Mrkvový koláč sa tradične zdobí polevou z čerstvého syra. My sme pre zmenu skúsili kyslú smotanku, ktorú sme zmiešali s práškovým cukrom a tú lyžičkou nanesieme na koláčiky.
  8. Ozdobíme mletou škoricou a nahrubo nastrúhanou mrkvou.

 

mrkvový koláč

Mrkvový koláč je nielen dobrý, ale je aj zdravšou alternatívou tradičných koláčov ku káve. Ak si ho upečiete vo forme našich malých mrkvových koláčikov, zavďačíte sa najmä deťom. A nemusíte mať výčitky svedomia, ak ich zjedia trochu viac ako by sa patrilo.

Zelenina sa stala obľúbenou prísadou aj do pečenia. Vyskúšajte aj ďalšie naše recepty:

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče