ZDRAVÉ RECEPTY: Mrkvový koláč s mandľami je skvelou alternatívou pre tých z vás, ktorí majú radi koláče bez obsahu múky. V tomto recepte sme síce použili pohánkovú múku, avšak iba na vysypanie plechu.
Mrkvový koláč s mandľami
Príprava tohto receptu vám zaberie približne 60 minút. Výhodou tohto receptu je, že ak netolerujete kravské mlieko, krém konzumovať nemusíte. Samozrejme, že je vhodný aj pre celiatikov.
Čo potrebujeme: |
Postup: |
- 450 g mrkvy
- 4 vajcia
- 1 ČL mletej škorice
- 350 g mandlí
- 1/2 bal. prášku do pečiva
- 5 PL javorového sirupu (príp. agávový sirup)
- olej
- pohánková múka na vysypanie plechu
Krém:
- 60 g masla
- 100 g čerstvého syra (napr. ricotta)
- 2 PL javorového sirupu (príp. agávový sirup)
|
- Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Rúru predhrejeme na 180°C
- Žĺtky oddelíme od bielkov, pričom z bielkov vyšľaháme tuhý sneh (pre vyššiu tuhosť pridáme trocha cukru)
- Žĺtky zmiešame s javorovým sirupom, pridáme mrkvu, prášok do pečiva, nasekané mandle a mletú škoricu. Do tejto zmesi potom zľahka vmiešame tuhý sneh
- Formu (napr. s priemerom 26 cm) vymastíme olejom a vysypeme pohánkovou múkou
- Pripravené cesto dáme do formy a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút
- Upečený koláč môžeme po vychladnutí potrieť krémom, ktorý si pripravíme tak, že javorový sirup zmiešame s čerstvým syrom a maslom
|
|
|
Vrch koláča môžete tiež posypať píniovými orieškami a do cesta pridať zopár kúskov kvalitnej čokolády
Prajeme vám dobrú chuť a veríme, že vám tento recept na mrkvový koláč s mandľami padne vhod