Mrkvový-koláč-s-mandľami

Mrkvový koláč s mandľami

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Mrkvový koláč s mandľami je skvelou alternatívou pre tých z vás, ktorí majú radi koláče bez obsahu múky. V tomto recepte sme síce použili pohánkovú múku, avšak iba na vysypanie plechu.   

Mrkvový koláč s mandľami

Príprava tohto receptu vám zaberie približne 60 minút. Výhodou tohto receptu je,  že ak netolerujete kravské mlieko, krém konzumovať nemusíte. Samozrejme, že je vhodný aj pre celiatikov.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 450 g mrkvy
  • 4 vajcia
  • 1 ČL mletej škorice
  • 350 g mandlí
  • 1/2 bal. prášku do pečiva
  • 5 PL javorového sirupu (príp. agávový sirup)
  • olej
  • pohánková múka na vysypanie plechu

Krém: 

  • 60 g masla
  • 100 g čerstvého syra (napr. ricotta)
  • 2 PL javorového sirupu (príp. agávový sirup)

 

 

  1. Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Rúru predhrejeme na 180°C
  2. Žĺtky oddelíme od bielkov, pričom z bielkov vyšľaháme tuhý sneh (pre vyššiu tuhosť pridáme trocha cukru)
  3. Žĺtky zmiešame s javorovým sirupom, pridáme mrkvu, prášok do pečiva, nasekané mandle a mletú škoricu. Do tejto zmesi potom zľahka vmiešame tuhý sneh
  4. Formu (napr. s priemerom 26 cm) vymastíme olejom a vysypeme pohánkovou múkou
  5. Pripravené cesto dáme do formy a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút
  6. Upečený koláč môžeme po vychladnutí potrieť krémom, ktorý si pripravíme tak, že javorový sirup zmiešame s čerstvým syrom a maslom

Vrch koláča môžete tiež posypať píniovými orieškami a do cesta pridať zopár kúskov kvalitnej čokolády

Prajeme vám dobrú chuť a veríme, že vám tento recept na mrkvový koláč s mandľami padne vhod