hranolky

Máte radi hranolky? Vyskúšajte zeleninu na spôsob hranoliek

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Asi nám dáte za pravdu, že hranolky jednoducho máme radi. Dnes už však vieme, že ich konzumácia vo fast-foode nie je zrovna najšťastnejším riešením a preto si ich častokrát pripravujeme doma. Ponúkame vám rôzne zeleninové alternatívy hranoliek, ktoré sa pripravujú pečením v rúre (nie smažením na oleji).   

Máte radi hranolky? Vyskúšajte zeleninu na spôsob hranoliek

Chutné a zdravé hranolky sa už dnes nepripravujú len zo zemiakov. Taká reďkovka, avokádo, tekvica hokkaido či mrkva sú v porovnaní so zemiakmi hitom dnešnej doby.

Recept 1: REĎKOVKA BIELA

Reďkovka v podobe hranoliek je rovnako chutná ako zemiaky, avšak predsa len o niečo zdravšia.

hranolky

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 veľké biele reďkovky
  • 2 PL olivového oleja
  • Šťava z 1/2 citróna
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

 

 

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C
  2. Reďkovky ošúpeme a nakrájame do tvaru hranoliek
  3. V miske ich zmiešame spolu s olivovým olejom, soľou, mletým čiernym korením a šťavou z citróna
  4. Na plech dáme papier na pečenie, naň poukladáme hranolky a pečieme ich po dobu cca 30 minút
  5. Počas pečenia hranolky raz otočíme a keď sú mäkké a majú zlatistú farbu, sú hotové
  6. Takto pripravené hranolky podávame napr. so sójovou tatárskou omáčkou

Recept 2: MRKVA

Takto pripravená mrkva chutí o niečo sladšie ako sladké zemiaky. Veľmi dobre sa však kombinuje s kečupom.

hranolky

Čo potrebujeme: Postup:

 

 

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C
  2. Mrkvu ošúpeme, nakrájame na tvar hranoliek a poukladáme ich na plech
  3. Pokvapkáme ich olivovým olejom, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením
  4. Pečieme cca 20 minút, pričom ich po 10 minútach raz otočíme
  5. Pečieme ich dovtedy, pokiaľ nie sú mäkké a chrumkavé
  6. Podávame ich s obľúbenou omáčkou, prípadne s kečupom

Recept 3: TEKVICA HOKKAIDO

Pečená tekvica na rôzne spôsoby je naozaj veľmi chutná. Takto pripravené hranolky nie sú však žiadnou výnimkou.

hranolky

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 stredne veľká tekvica
  • Olivový olej
  • Cesnak
  • Čili
  • Soľ
  • Mletá červená paprika

 

 

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C
  2. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na hranolky
  3. V miske ich zmiešame s olivovým olejom, roztlačeným cesnakom a čili, posolíme a pridáme mletú červenú papriku
  4. Poukladáme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme ich do zlatista a chrumkava cca 30 minút
  5. Podávame s kečupom, prípadne omáčkou s chrenom

Ak do nášho vyhľadávača zadáte slovo „hokkaido“, nájdete viac receptov s jej obsahom. 

Recept 4: AVOKÁDO

Avokádo nie je vhodné len pre našu krásu, či do pomazánok. Rovnako dobre chutí aj v podobe hranoliek.

hranolky

Čo potrebujeme: Postup:

 

Naša rada:

  • Namiesto klasickej chlebovej strúhanky môžete použiť napr. kukuričnú či pohánkovú strúhanku
  • Avokádo môžete obaliť aj v ovse (rozmixovanom na prášok)
  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C
  2. V miske spolu zmiešame strúhanku so soľou
  3. Avokáda olúpeme, kôstky vyberieme a nakrájame na mesiačiky, ktoré obalíme vo vajíčku a v strúhanke
  4. Na plech dáme papier na pečenie, poukladáme naň avokáda, ktoré potrieme olivovým olejom a upečieme do zlatista (v polovici pečenia ich otočíme)
  5. Podávame napr. s omáčkou s prídavkom citróna, alebo limetky

Viete, ako teda využiť avokádo pre krásu? Ponúkame vám zopár overených návodov.

Veríme, že tieto recepty budú pre vás inšpiráciou a zároveň zdravšou alternatívou za klasické zemiakové hranolky.

Prajeme vám dobrú chuť