ovocný koláč

Malinovo-citrónový ovocný koláč

Print Friendly

Máme tu jar, v záhradách všetko kvitne a čoskoro začne voňať prvá úroda. To nás inšpirovalo k tomu, vyskúšať pre vás osviežujúci ovocný koláč. Kombinácia čerstvých malín a citrónu vás určite dostane. Rozjasnite si vašu rannú kávu týmto koláčom plným šťavnatých malín.

Malinovo-citrónový ovocný koláč

Ovocný koláč, ktorý vám predstavujeme, je jednoduchý na prípravu a prekvapí vás jeho vláčnosť. Tajomstvo tkvie v použitých surovinách – do cesta sme pridali zakysaný sójový nápoj. Vďaka nemu ostane cesto po upečení príjemne šťavnaté. Na jeho prípravu sme nepoužili žiaden mliečny produkt, takže si na ňom môžu pochutnať aj tí, ktorí sa vyhýbajú laktóze.

ovocný koláč

Čo potrebujeme: Postup:
  • 170 g hladkej múky
  • 1 a pol ČL kypriaceho prášku alebo sódy bikarbóny
  • ¼ ČL soli
  • 180 g kryštálového cukru
  • 100 g zmäknutého tuku na pečenie
  • 2 vajcia
  • 1 ČL mletej vanilky
  • 200 ml zakysaného sójového nápoja
  • 2 ČL čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • 150-200 g čerstvých malín
  • Práškový cukor na posypanie
  1. Predhrejeme si rúru na 190 stupňov a pripravíme si okrúhly plech s priemerom asi 20 cm. Vystelieme ho papierom na pečenie.
  2. Do misky preosejeme múku a zmiešame ju s kypriacim práškom a soľou.
  3. V mixéri spolu utrieme kryštálový cukor a zmäknutý tuk. Pridáme 1 vajce a vanilku a ešte spolu poriadne zmiešame.
  4. Do vymiešanej cukrovej zmesi nasypeme múku, premixujeme a nakoniec pridáme zakysaný nápoj a citónovú kôru a vymiešame do homogénnej zmesi.
  5. Nalejem do formy a pečieme 20 minút. Potom na vrch koláča nasypeme maliny – a verte, neoplatí sa nimi šetriť. Jemne ich pritlačte na cesto, aby doňho čiastočne vsiakli.
  6. Koláč ďalej dopekáme ešte asi 30-40 minút. V prípade, že použijete väčšiu formu ako odporúčame, koláč bude nižší a stačí kratšia doba pečenia. Pre istotu si spravte skúšku pomocou špajle, keď je vytiahnete z koláča suchú, je hotový.

malinovo-citronovy ovocný koláč

Malinovo-citrónový ovocný koláč so zakysaným sójovým nápojom sa stal našou jednotkou medzi jarnými ovocnými dobrotami.

Má všetko, čo od dobrého koláča očakávate – je príjemne sladko-kyslý, šťavnatý a plný ovocia. Neváhajte a vyskúšajte ho, určite sa po ňom len tak zapráši.

Určite si pozrite aj naše ďalšie výborné receptydezerty a pečenie

 

 

 

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dezerty a pečenie

zeleninové rizoto

Jedlá nez mäsa