lieky

Lieky proti bolesti, zápalu či teplote? Bolí vás z nich žalúdok?

Print Friendly

Lieky a ich konzumácia sa žiaľ stali bežnou súčasťou nášho života. Oproti minulosti sa však spotreba liekov rekordne zvýšila a preto sa mnohí z nás dnes stretávajú s tým, že im ich konzumácia spôsobuje žalúdočné problémy. Viete, ako sa k tomuto problému treba postaviť?

Lieky proti bolesti, zápalu či teplote? Bolí vás z nich žalúdok?

Keď lieky potrápia žalúdok človek zrazu musí riešiť nový problém. Teplota klesla, bolesti zmizli, ale ozval sa žalúdok. Mnoho liekov proti zápalu, teplote a bolesti – najmä, ak ich užívate neprimerane dlho a nesprávne: na prázdny žalúdok – riadne “zahryzne” do sliznice žalúdka.

Všelijaké tie deriváty kyseliny salicylovej a ketoprofény a im príbuzné látky oslabujú ochrannú vrstvu žalúdka a spôsobujú v sliznici rany. Keďže sliznica žalúdka je vystavená vplyvu kyseliny chlorovodíkovej, strata jej ochrannej vrstvy vedie k ďalšiemu poškodeniu.

Skúste si na odretú kožu nakvapkať citrónovú šťavu a pochopíte, ako tá sliznica v žalúdku trpí. Môže to byť začiatkom vredu a u dojčencov a malých detí môže dokonca nastať veľmi vážne vnútorné krvácanie.

Samozrejme, užívanie liekov je za určitých okolností úplne opodstatnené. Len treba pri tom dodržiavať aspoň základné pravidlá:

  • neužívajte protizápalové prostriedky bez kontroly lekára často a dlhodobo
  • ak použitý liek pri akútnom stave nezabral do troch dní, treba ho vymeniť za iný, ale o tom sa poraďte s lekárom
  • neužívajte protizápalové lieky na prázdny žalúdok
  • ak sa objavia počas užívania lieku akékoľvek problémy zo strany tráviaceho systému, poraďte sa so svojim lekárom

Ak si predsa len spôsobíte poškodenie sliznice a objavia sa bolesti v žalúdku nalačno alebo po jedle, snažte sa podporiť rýchle hojenie sliznice takto:

  • úplne vylúčte alkohol, mliečne výrobky, čiernu kávu, bublinkavé nápoje, čierne korenie, vyprážané jedlá, údeniny, slané potraviny, ocot, kyslú kapustu a zeleniny v kyslom náleve, kyslé ovocie
  • jedzte celozrnné pečivo, tofu, šošovicu, akúkoľvek zeleninu (najmä kapusty, mrkvu, brokolicu, kel, cesnak, cibuľa), banány
  • jedzte pravidelne a neprejedajte sa
  • príďte sa poradiť o úprave stravy, aby mala sliznica Vášho žalúdka dosť vitamínov na regeneráciu a ochranných látok voči ďalším útokom

 

PREČÍTAJTE SI AJ: Zdravé stravovanie: ochoreniam sa dá predchádzať zmenou stravy

Zdroj: MUDr. Igor Bukovský, PhD

Ambulancia klinickej výživy

Článok je dostupný tu: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=272