korenie

Bylinky a korenie v kuchyni dokážu liečiť

Print Friendly

Korenie a bylinky používame automaticky, podľa receptu – majorán do guláša, kmín k strukovinám, tymián a oregano do talianskej kuchyne, karí do indickej kuchyne, čierne korenie do polievky. Mnohí netušia, že dodávajú jedlu nielen chuť a arómu, ale majú aj liečebný vplyv na organizmus.

Čo vlastne vieme o korení a bylinkách, ktoré používame bežne v našej kuchyni?

Korenie a bylinky sú prírodné látky

Obsahujú vitamíny, minerály, triesloviny, horčiny, saponíny, flavonoidy, atď. Vďaka tomu mnohé z nich pôsobia podporne na tráviaci system, majú antibakteriálne, protiplesňové a antiparazitické vlastnosti, pomáhajú čistiť organizmus od toxínov, majú povzbudzujúci účinok.

Aj keď korenie používame v kuchyni obvykle len v malých dávkach, aj tu ako aj pri ostatných potravinách platí “všetko s mierou”. Pri používaní niektorých z nich treba prihliadnuť na zdravotný stav človeka, nakoľko vo veľkých dávkach môžu vyvolať podráždenie, alebo až zdravotné problémy.

Poďme sa pozrieť aspoň na korenie a bylinky, ktoré najbežnejšie používame v našej kuchyni. Zo zoznamu som vynechala jednu z najlepších korenín – kurkumu, keďže tu máme samostatný článok o jej účinkoch.

Rasca

  • V tradičnej medicíne prostriedok proti plynatosti
  • Pôsobí v črevnom trakte antisepticky a upokojujúco, podporuje vylučovanie tráviacich štiav a podporuje chuť do jedla
  • Spazmolytikum – žalúdočné kŕče a črevné problémy
  • Účinná podpora obličiek
  • Pomáha pri vysokom krvnom tlaku
  • Priaznivý vplyv pri liečbe rakoviny hrubého čreva a pankreasu
  • Pôsobí toxicky na črevné parazity
  • Zvyšuje produkciu materského mlieka

Majorán

  • Podporuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla, pôsobí proti nadúvaniu, pri črevnej kolike
  • Podporuje tvorbu žlče
  • Pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu
  • Pomáha pri chorobách horných dýchacích ciest, zmierňuje kašeľ
  • Antiseptické a dezinfekčné účinky
  • Tlmí bolesť – menštruačné bolesti, svaly, bolesť hlavy, reumatizmus
  • Podporuje tvorbu mlieka

Oregano (pamajorán, dobromyseľ)

  • Zmierňuje kŕče žalúdka a čriev
  • Zvyšuje tvorbu žlče a tráviacich štiav, používa sa pri nechutenstve, hnačke, zápche
  • Priaznivo pôsobí pri ochoreniach horných dýchacích ciest, kašli a zápale priedušiek
  • Lieči zápaly hrdla
  • Bylinka je účinná proti plesniam, prírodné antibiotikum
  • Pozitívne účinky na nervovú sústavu

Tymián

  • Zmierňuje zápaly, má dezinfekčné účinky
  • Podporuje tvorbu bielych krviniek, posilňuje organizmus a jeho obranyschopnosť
  • Účinný proti plesniam, parazitom a zápalom, najmä na slizniciach
  • Rastlinné antibiotikum
  • Pomáha pri bronchitíde, zmierňuje kašeľ, horúčku, rozpúšťa hlieny
  • Zmierňuje bolesť pri ochoreniach kĺbov a svalov
  • Pomáha pri nespavosti
  • Pomáha pri pocitoch nadúvania a zvracania
  • Pomáha pri menštruačných bolestiach a upravuje cyklus

Bazalka

  • Má dezinfekčné, protizápalové a protiplesňové účinky
  • Prečisťuje organizmus
  • Pôsobí ukludňujúco
  • Pomáha pri chronickom zápale priedušiek, pri silnom kašli
  • Pozitívne pôsobí na tráviaci systém, pomáha pri nechutenstve
  • Pomáha udržiavať rovnováhu črevnej flóry, pri plynatosti a hnačkách
  • Zlepšuje tvorbu materského mlieka
  • Pôsobí upokojujúco, pomáha pri pocitoch úzkosti, nespavosti

Šalvia

  • Protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti
  • Podporuje činnosť pečene a žlčníka
  • Spazmolytikum
  • Zmierňuje nadmerné potenie, hlavne nočné a nervového pôvodu
  • Znižuje sekréciu mliečnych žliaz
  • Pomáha pri zápaloch žalúdka a črevného traktu
  • Pomáha pri zápaloch ústnej dutiny, hrdla, pri angíne, zápale ďasien
  • Používa sa pti ťažkostiach v klimaktériu, pri silnej menštruácii
  • Nesmie sa terapeuticky používať počas tehotenstva
  • Pri užívani vo vyššých dávkach môže vyvolať kŕče

Rozmarín

rozmarín

  • Antibakteriálne a antiparazitické vlastnosti
  • Podporuje činnosť pečene, žlčníka a tráviacej sústavy, pôsobí proti plynatosti
  • Posilňuje srdce, povzbudzuje krvný obeh, upravuje nízky krvný tlak, stimuluje lymfu, uvoľňuje stuhnuté svalstvo, prekrvuje a čistí pokožku
  • Odstraňuje pocit chladu v končatinách, tonizuje cievy
  • Pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu
  • Pomáha pri obličkových kolikách, zvyšuje vylučovanie moču
  • Pomáha pri zahlienení a pri nádche, tlmí kašeľ
  • Stimuluje reprodukčný systém – zvyšuje prekrvenie malej panvy, afrodiziakum
  • Protizápalové účinky – reumatizmus, zápal žlčníka, bolesť svalov

Bobkový list

  • Podporuje trávenie a chuť do jedla
  • Protizápalové, dezinfekčné účinky
  • Sťahuje opuchy
  • Rozpúšťa kamene a pomáha pri ochoreniach močového mechúra
  • Pomáha tlmiť bolesti v kostiach, kĺboch a krížoch, účinný aj pri bolestiach sedacieho nervu
  • Znižuje hladinu krvného cukru
  • Odstraňuje usadeniny v kĺboch a tkanivách – čistí telo od odpadových látok a od solí kyseliny močovej, podpora pri liečbe reumatizmu a dny (na internte môžte nájsť recept na odvar z bobkového listu. Nakoľko je to veľmi silné rozpúšťadlo, treba si pozorne preštudovať užívanie a riziká)

Petržlenová vňať

  • Zásobareň vitamínov a minerálov
  • Diuretikum, pomáha pri močových kameňoch
  • Pomáha pri menštruačných problémoch a pri zápale prostaty
  • Podporuje trávenie a pôsobí proti nadúvaniu
  • Osviežuje dych

Kajenské korenie

kajenské korenie

 

  • Účinná zložka kapsaicín
  • Pôsobí na gastročrevný systém – stimuluje sekréciu žalúdočných štiav, mierni podráždenie žalúdka, predchádza hnačkovým ochoreniam
  • Pôsobí antibakteriálne a posilňuje imunitu
  • Tlmí bolesť – migrény, kĺby
  • Pomáha pri ochoreniach srdca a obehového systému – posilňuje srdce, zachováva elasticitu tepien a žíl a pomáha udržovať krvný tlak v norme, má schopnosť uľaviť pri náhlej srdcovej slabosti
  • Tlmí dráždivý kašeľ a bolesť v krku, stimuluje potenie, pomáha uvoľňovať hlieny
  • Podporuje metabolizmus, lymfatický a tráviaci systém
  • Antioxidant
  • Spazmolytikum
  • Pôsobí protizápalovo
  • Znižuje zrážanlivosť krvi
  • Pomáha zvyšovať účinnosť iných liečivých rastlín

Zázvor

  • Podporuje trávenie, pôsobí spazmolyticky na hladké svalstvo tráviaceho ústrojenstva
  • Zvyšuje produkciu žlče, pomáha pri nadúvaní
  • Priaznivo pôsobí proti nevoľnosti
  • Obmedzuje rast baktérie Helicobacter pylori
  • Pomáha znižovať hladinu cholesterolu
  • Antiseptikum, antivirotikum, antibakteriálny
  • Podporuje cirkuláciu krvi
  • Prevencia chrípkových ochorení, najmä črevná chrípka, pri zápaloch dýchacích ciest
  • Protirakovinové účinky
  • Tlmí bolesť

Čierne korenie

  • Podporuje trávenie a chuť do jedla, pomáha pri zápche, hnačke, plynatosti
  • Povzbudzuje činnosť pankreasu
  • Pôsobí povzbudivo na organizmus, podporuje metabolizmus
  • Pomáha proti artritíde
  • Zvyšuje vstrebávanie a biologické využitie niektorých živín v porovnaní s podávaním rovnakého množstva samostatne (napr. kurkumín)
  • Stimuluje krvný obeh a dvíha krvný tlak (zvyšuje sa zásobovanie orgánov živinami a prehrieva sa)
  • Antiparazitikum

Škorica

Nie je škorica ako škorica. Najčastejšie sa používajú dva druhy – škorica čínska (Cassia) a škorica cejlónska. Pravá škorica je z Cejlónu, je cenovo drahšia a kvalitnejšia. Kvôli svojej cene sa ale častokrát nahrádza lacnejšou a menej kvalitnou škoricou čínskou (Cassia). Obidva druhy škorice obsahujú látku kumarín, ktorý je toxický pre pečeň a obličky. A práve Cassia obsahuje podstatne väčšie množstvo kumarínu ako škorica cejlónska. Takže v prípade, že chcete používať škoricu aj na iné účely ako je občasné posypanie capuccina, alebo koláča, oplatí sa kúpiť kvalitnú cejlónsku škoricu.

škorica

 

  • Podporuje chuť do jedla a trávenie
  • Stimuluje tráviaci systém, pôsobí proti plynatosti, nevoľnosti, upokojuje koliky
  • Má zahrievací účinok na organizmus
  • Antibiotické a dezinfekčné účinky, protiplesňová, antivirotikum
  • Znižuje hladinu cukru v krvi a cholesterolu
  • Využíva sa pri nachladnutí, chrípke a kašli
  • Zmierňuje menštruáciu a priaznovo pôsobí v klimaktériu

Klinček

  • Protirakovinové účinky na kožu
  • Dezinfekčne pôsobí na dýchacie cesty a priedušky
  • Bolesti zubov – požuť pár kúskov, alebo potierať tinktúrou
  • Antriparazitikum
  • Povzbudzuje srdce a krvný obeh, prekrvuje organizmus
  • Zlepšuje trávenie, zabraňuje plynatosti, upokojuje podráždený žalúdok, uvoľňuje kŕče
  • Upokojujúce účinky, dodáva energiu
  • Podporuje tvorbu bielych krviniek, podporuje obranyschopnosť organizmu
  • Využíva sa pri liečbe astmy
  • Osviežuje dych
  • Podporne pôsobí na močový systém

Karí

Pôvodne slovo karí označovalo druh jedla. Počas Britskej koloniálnej nadvlády Briti začali používať tento

výraz pre korenie, ktoré sa do tohto jedla používa a toto označenie sa zachovalo dodnes. V Indii a Ázii sa však používa výraz masala. Je to zmes korenia, ktorá sa líši od častí Indie.

Najčastejšie obsahuje kurkumu, čierne korenie, zázvor, muškátový orech, kardamón, rascu, chilli. Hlavnou zložkou je kurkuma (učinky sú popísané tu).

 

Korenie a bylinky majú veľa vlastností kladne pôsobiacich na náš organizmus. Preto ich používajte, vymýšľajte nové kombinácie, robte z nich čaje – a získate skvelé chute, vône a v neposlednom rade si ich používaním podporíte zdravie.

 

Autor: Larisa Adámková, autorské práva vyhradené.

Zdroje: internet