Jablkový-koláč

Jablkový koláč z celozrnnej múky

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Jablkový koláč je ideálnym dezertom v čase, keď máme k dispozícii dostatočné množstvo napr. sladkých jesenných jabĺk. Rôzne druhy múk dodávajú tomuto receptu nezameniteľnú chuť.  Kombináciu hrozienok, orechov a škorice ocenia najmä deti.

Jablkový koláč

Príprava receptu na jablkový koláč vám zaberie cca 45 minút.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 150 g pohánkovej múky
  • 150 g ovsenej múky
  • 300 g hladkej špaldovej muky
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • 250 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1/2 ČL soli
  • 250 ml mlieka (ovsené, sójové, príp. kravské)
  • 1 1/2 kg jabĺk
  • kôra z 1 citróna
  • 5 PL citrónovej šťavy
  • 130 g cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • hrozienka
  • lieskové oriešky
  • 200 ml marhuľovej marmelády

Poleva:

  • 100 g práškového cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy

 

 

  1. Z múky, prášku do pečiva, masla, cukru, soli a mlieka vypracujeme cesto, ktoré necháme odstáť v chladničke cca 1 hodinu
  2. Jablká ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle, premiešame s citrónovou šťavou, cukrom, škoricou, hrozienkami a lieskovými orieškami
  3. Rúru vyhrejeme na 185 °C
  4. Cesto rozvaľkáme, vyložíme ním dno a bočné steny plechu. Na cesto rozotrieme jablkovú zmes a zo zvyšného cesta narežeme pásiky, z ktorých na vrchu koláča vytvoríme mriežku
  5. Koláč pečieme v rúre cca 30 minút
  6. Upečený koláč necháme chvíľu odstáť a mriežku na koláči potrieme marmeládou
  7. Z citrónovej šťavy a práškového cukru vymiešame polevu a natrieme ňou povrch koláča

Jablká môžete aj nakrájať na kolieska, a jablkový koláč môžete tiež posypať vlašskými orechami.

Prajeme vám dobrú chuť