hubové fašírky

Hubové fašírky s bylinkami

Print Friendly

Hubové fašírky majú svoju špecifickú chuť ale predovšetkým vôňu. To je zrejme dôvod, prečo tak máme radi všetky hubové jedlá. Huby sú tiež už tradične príležitosť, ako vynechať z jedálnička – aspoň na chvíľu – mäso.

Hubárska sezóna síce už nie je v plnom prúde ale v dobrom zelovoci  sa dajú čerstvé huby kúpiť vždy.  Treba si iba dávať pozor na ich čerstvosť. Je dobré nakupovať čerstvú zeleninu vždy u toho istého obchodníka, lebo ak ste jeho stály zákazník, vždy vám povie, či je zelenina čerstvá, alebo treba počkať na novú dodávku.

Hubové fašírky s bylinkami

Hubové fašírky majú veľa receptových variant. My sme sa rozhodli pre recept, ktorý je energeticky hodnotný – hladný určite neostanete – a pritom zdravý.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 300g bieleho TOFU tofu
  • 150 g húb, ktoré obľubujete
  • 1 malá mrkva
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g cukety
  • 3 PL nasekanej koriandrovej vňate (môžete zvoliť aj petržlenovú alebo akékoľvek čerstvé bylinky, ktoré máte k dispozícii)
  • 2 PL strúhaného syra
  • 1 hrsť nasekanej čerstvej žeruchy (možno zameniť za mungo klíčky)
  • 1 vajce
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • morská soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • olivový olej na vyprážanie
  1. Roztlačte tofu s vidličkou.
  2. Nakrájajte huby, mrkvu, cibuľu, cesnak a cuketu na malinké kocky, zmiešame s bylinkami, syrom, vajcom a klíčkami, pridajte do to roztlačeného tofu. Ochutiť sójovou omáčkou, morskou soľou a korením.
  3. Rozohrejte na panvici  trochu oleja – nie príliš silný stupeň.  Z masy postupne v dlaniach modelujeme stredne veľké guľky, ktoré pri kladení do panvice sploštite na požadovaný tvar.
  4. Fašírky smažte po oboch stranách po dobu 5 minút na miernom stupni.
  5. Náš typ: ak chcete, aby sa vám okolo fašírky urobila jemnučká krustička, len tak zľahka vyváľajte fašírky pred smažením v múke, napr. aj špaldovej.

hubové fašírky

 

Ako prílohu odporúčame šalát z čerstvej zeleniny, celozrnný chlieb alebo pečivo alebo môžete vyskúšať aj so slovenským zemiakovým šalátom. Tieto hubové fašírky sa veľmi dobre hodia aj s čerstvými paradajkami.

Sójová tatárska omáčka

 

Niekomu by mohla chýbať omáčka alebo dressing – ale nepokazme si zdravý deň klasickou tatarkou. Čo napríklad niečo takéto?

Sójová tatárska omáčka: viete, ako si pripraviť?

fašírky

Ak by ste experimentovania s fašírkami nemali dosť, môžeme vám odporučiť aj ďalší recept, ktorý voní niečim netradičným:

Fašírky s tofu a kokosom

 

 

Dúfame, že vám recept osvedčí a svieže hubové fašírky vám budú chutiť.

Inšpirovali sme vás? Vyskúšajte aj iné naše recepty :

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče