muffiny

Hruškové muffiny bez laktózy a cukru

Print Friendly

Jeseň prináša so sebou veľa dobrého. Jedinečné farby prírody, šumenie padajúcich listov, dozrievanie obľúbeného ovocia. Náš dnešný recept na hruškové muffiny z celozrnnej múky, bez klasického cukru a laktózy vás inšpiruje k tomu, ako môžete zužitkovať sladké plody jesene.

Hruškové muffiny bez laktózy a cukru

Pripravili sme pre vás zdravšiu alternatívu klasických muffinov. Žiaden biely cukor, na sladenie využívame najmä sladké ovocie a kokosový cukor a namiesto klasickej múky sme použili celozrnnú. Nepoužili sme ani kravské mlieko alebo maslo, takže naše muffiny budú vhodné aj pre ľudí s bezlaktózovou diétou. My sme ich napiekli v mini verzii a potešili sme tak najmä deti na raňajky.

V recepte sme použili aj obľúbené zimné korenie škoricu a klinčeky. Majú zahrievací účinok na organizmus a viac sa o nich môžete dočítať v článku Bylinky a korenie v kuchyni dokážu liečiť.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 2 vajcia
  • 50 g kokosového cukru (prípadne si nájdite svoju alternatívu zdravého sladenia)
  • 100 g celozrnnej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 1 ČL mletej škorice
  • ¼ ČL mletých klinčekov
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 125 ml zakysaného sójového nápoja
  • 85 g rastlinného tuku
  • 1 veľká hruška (nie príliš mäkká)
  • Štipka soli

 

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
  2. V miske vyšľaháme vajcia s kokosovým cukrom do bledej peny, potom pridáme zmäknutý rastlinný tuk a riadne ho vmiešame.
  3. Oba druhy múky preosejeme spolu s koreninami a kypriacim práškom do vajíčkovej zmesi a vmiešame ich pomocou varechy. Pridáme zakysané sójové mlieko a zamiešame. Cesto necháme asi štvrť hodinu odpočívať.
  4. Muffinom neprekážajú múkové hrudky, práve naopak. Snažme sa preto múku a mlieko vmiešať len toľko, aby sa premiešali jednotlivé zmesi. Ak by sme zmes príliš premiešali, muffiny by ostali gumové.
  5. Hrušku nakrájame na drobné kocky, alebo nahrubo nastrúhame a na záver ju jemne vmiešame do muffinovej zmesi.
  6. Naplníme muffinové minikošíčky a pečieme asi 18 minút.
  7. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

 

muffiny

 

Ak milujete muffiny, inšpirujte sa aj našími ďalšími receptami na sladké lebo slané verzie tejto dobrôtky.

Hruškové muffiny, ktoré sme vám dnes predstavili, môžete obohatiť o ovsené vločky (odoberte však rovnaké množstvo múky, koľko pridáte vločiek). Náš recept vystačí na jeden minimuffinový plech (24 ks), alebo na dvanásť klasických muffinov. Vyskúšajte ich aj s jablkami, chutia výborne.

 

 

 

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dezerty a pečenie

zeleninové rizoto

Jedlá nez mäsa