cesto na pizzu

Grilovaný patizón ako cesto na pizzu

Print Friendly

ZDRAVÉ RECEPTY: Ak ste to predtým ešte nikdy neskúšali, verte, že grilovaný patizón ako cesto na pizzu nielen vynikajúco chutí, ale je aj extrémne rýchle na prípravu. Žiadna práca s bielou múkou, strúhanie zeleniny, vajcia, cukor, mlieko, kvasnice, či rôzne iné ingrediencie.

Grilovaný patizón ako cesto na pizzu

To, čo potrebujete je zrelý patizón, ktorých je v tomto ročnom období neúrekom a samozrejme ďalšie obľúbené ingrediencie ako oblohu. Môžete si ju pripraviť buď doma v rúre alebo v záhrade na grile, pri posedení s rodinou či kamarátmi.

Vyskúšajte aj náš recept na zapekaný patizón s delikátnou plnkou.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1-2 ks patizónov
  • soľ
  • paradajkový pretlak podľa potreby
  • 2 ks zrelých paradajok
  • lístky čerstvej bazalky
  • strúhaný syr

Naša rada:

  • ingrediencie na oblohu si zvoľte podľa vlastnej chuti

 

  1. Patizón umyjeme, nakrájame na plátky (vrchnú a spodnú časť nepoužívame)
  2. Každý plát ugrilujeme na grile (cca 5 minút), prípadne na funkcii gril v rúre
  3. Pláty osolíme, potrieme paradajkovým pretlakom a obložíme paradajkou, lístkami bazalky a strúhaným syrom
  4. Dáme na gril, prípadne do rúry pokým sa nám syr neroztopí
  5. Podávame vychladené

Namiesto paradajkového pretlaku vyskúšajte aj omáčky ku grilovačke tu: lahodné omáčky. Ak by ste radi vyskúšali aj iné cestá na pizzu, nájdete ich tu: cesto na pizzu – 3x inak.

Zdravotné účinky: paradajky

cesto na pizzu

  • preventívne nás chránia pred vznikom rakoviny
  • majú vysoký obsah lykopénov, ktoré pomáhajú chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a pomáhajú predchádzať poškodeniu pleti pred slnečným žiarením
  • pravidelnou konzumáciou pomáhajú znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty u mužov

Zdravotné účinky: bazalka

ciabatta

  • veľký obsah vitamínu C, minerálnych látok, silíc a trieslovín
  • priaznivo pôsobí na tráviaci trakt, teda zvyšuje chuť do jedla, pôsobí proti nadúvaniu,
  • povzbudzuje tráviacu činnosť
  • odbúrava tuky a stimuluje tvorbu žlče
  • zlepšuje metabolizmus
  • prírodné antidepresívum, zmierňuje bolesti hlavy
  • čistí močové cesty
  • podporuje tvorbu materského mlieka
  • antiseptikum – afty, zápal ďasien, zlé hojenie rán, zapareniny, zápal hrdla

Viac sa o pestovaní či využití bazalky v kuchyni dozviete v našom článku: bazalka: život s bylinkami. V článku na vás čaká aj zaujímavý recept: syrové ravioli s citrónovo-bazalkovým maslom.

Veríme, že vám cesto na pizzu v podobe patizónu bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče