fašírky

Fašírky s tofu a kokosom

Print Friendly

Fašírky patria medzi obľúbené jedlá nás Slovákov. Jednoducho sa nám páči jedlo, ktoré chrumká. A ak pripravujete malú oslavu, toto je ten správny chod.

Fašírky s tofu a kokosom pre malú i veľkú oslavu

Pýtate sa, prečo sa toto jedlo hodí pre vašich milých hostí? Dôvodov je niekoľko: ľahko a variabilne sa servíruje, ľahko sa je. Okrem toho je to zdravší variant fašírok, takže neodmietne žiadna z dám. Za ďalšie je v nich strúhaný kokos, čo im dáva netradičný slávnostný nádych. Avšak ručíme vám za to, že aj zarytí zástancovia mäsitých jedál si na nich pochutia. Príprava vám aj so smažením zaberie maximálne 40 minút.

Tieto ingrediencie vám budú stačiť na cca 4 porcie.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 400 g bieleho tofu (príp. lahôdkové tofu)
  • 5 PL nesladeného strúhaného kokosu
  • 1-2 PL sójovej omáčky
  • 1 cibuľa krájaná na drobné kocky
  • 2 PL lyžice petržlenovej vňate, jemne nasekanej
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačiť
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička medu
  • nastrúhaná kôra z ½ citrónu
  • ½ PL sladkej mletej papriky
  • 4-5 lyžice múky alebo strúhanky
  • čierne korenie, muškátový oriešok, soľ
  • olivový olej na vyprážanie
  1. Tofu vložte do kuchynskej utierky a zaťažte, aby pod tlakom odtieklo čo najviac tekutiny. Nechajte tak min. ½ hodinu.
  2. Tofu roztlačte vidličkou najemno.
  3. Tofu, strúhaný kokos, sójovú omáčku, cibuľu, petržlen, cesnak, vaječný žĺtok, papriku, múku, korenie, muškátový oriešok a soľ dobre dohromady premiešajte a hneťte, kým nevznikne súdržná hladká hmota. Z nej vytvarujte menšie fašírky.
  4. Olej rozohrejte v nepriľnavej panvici a fašírky osmažte dozlatista po oboch stranách.

Náš tip:

Ak by ste chceli podávať hosťom niekoľko druhov omáčok, je tu možnosť urobiť si aj zdravú variantu tatárskej omáčky.

Vyskúšajte aj naše ďalšie omáčky:

Podobné recepty:

fašírky

 

Tofu ako zdravá potravina

Technologický postup výroby tofu, ktorý využíva vápenaté soli, je zvlášť vhodný pre naše kosti a nie je to iba pre samotný obsah vápnika (za ktorý by sa nemusel hanbiť žiaden syr). Ak vás zaujímajú aj ďalšie fakty, prečítajte si viac o zdravotných účinkoch tofu.

 

 

Dnes už nie je problém variť zdravo a pritom chutne. Preto vám odporúčame hľadať inšpiráciu aj v ďalších našich sekciách receptov:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dezerty a pečenie

zeleninové rizoto

Jedlá nez mäsa