Doprajte si medvedí cesnak po celý rok

Print Friendly

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa táto zdravá bylinka volá medvedí cesnak? Podľa legendy je totiž prvou jarnou potravou pre vyslabnuté medvede, ktoré po zimnom spánku potrebujú nabrať nové sily. Aj keď sa sezóna medvedieho cesnaku nedávno skončila, jeho silu a chuť si však vďaka lunter tofu medvedí cesnak môžete užívať po celý rok.

Malá bylinka, ktorá ukrýva množstvo živín

Liečivé účinky medvedieho cesnaku využívali naši predkovia už od nepamäti. Rastlina priaznivo pôsobí napríklad pri nespavosti, vysokom krvnom tlaku či dýchacích ťažkostiach. Okrem iného tiež podporuje pamäť, prečisťuje obličky a pľúca, ale pomôže aj pri tráviacich ťažkostiach či infekcii.

Bylinka v zásade obsahuje rovnaké zdravé látky ako kuchynský cesnak. Listy medvedieho cesnaku však navyše disponujú fotosyntetickým pigmentom a chlorofylom. Medzi najzdravšie látky patria vitamín B (najmä pyridoxin B6) a C, ale tiež vláknina, draslík a bielkoviny.

Medveď v kuchyni

Medvedí cesnak chutí dobre na teplo aj na studeno. Pri varení sa skvelo hodí do rôznych druhov polievok, ku grilovanej zelenine, ale napríklad aj do plniek slaných koláčov či palaciniek. Táto metóda úpravy však neplatí iba pre originálnu bylinku. Vyskúšajte rovnakým spôsobom pripraviť novinku TOFU medvedí cesnak. Pochutiť si na ňom môžete aj keď ho jemne osmažíte na troche olivového oleja so sójovou omáčkou a obľúbeným korením. Z príloh je pre neho ideálnym variantom ryža alebo cestoviny.

TOFU s medvedím cesnakom chutí výborne aj za studena. Príjemným spestrením je napríklad v zdravých wrapoch, no nestratí sa ani ako alternatíva syra v gréckom alebo šopskom šaláte. V horúcich letných dňoch si môžete z tofu pripraviť ľahké jednohubky k pivu. Stačí ak tehličku rozkrájate na malé kocky, ktoré spolu s čiernymi olivami ponapichujete na špáradlá.

TOFU Medvedí cesnak