čokoládový zákusok

Čokoládový zákusok s tekutou čokoládou

Print Friendly

Keď máte chuť na veľmi čokoládovú dobrotu, nemusíte chodiť do reštaurácie a objednávať si  soufflé tortičky, stači, keď si urobíte tento čokoládový zákusok. Máme pre vás recept, ako si sami a veľmi rýchlo pripravíte čokoládové koláčiky, z ktorých vyteká úžasná horká čokoláda. V kombinácii s vanilkovou zmrzlinou alebo čerstvým ovocím sú jendoducho neodolateľné. Dajú sa pripraviť vopredaj deň vopred, takže vás kľudne môže prekvapiť nečakaná návšteva a vy zahviezdite.

Čokoládový zákusok s tekutou čokoládou

Klasickú múku sme nahradili ryžovou a čokoládový zákusok si tým pádom môžu vychutnať aj celiatici, pretože neobsahujú lepok. Pripravte si 6 ohňovzdorných malých mištičiek alebo silikónovú formu (aby sa ľahšie vyberali) a môžete sa pustiť do toho.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 125 g  rastlinného tuku alebo masla (trochu si odložíme na vymastenie formičiek)
  • 200 g kvalitnej horkej čokolády (my sme použili 70%)
  • 120 g kryštálového cukru
  • 4 vajcia
  • 60 g ryžovej múky
  • Horký kakaový prášok na posypanie

 

1. Vo vodnom kúpeli si roztopíme tuk (maslo) s čokoládou.2. Vajcia vyšľaháme s cukrom do bledej tuhšej peny.3. Pridáme múku a vmiešame ju narýchlo.4. Nakoniec vmiešame čokoládovu zmes.5. Čokoládovú zmes najelejme do formičiek, ktoré sme si vopred vymazali tukom a na spodok sme dali papier na pečenie, ktorý sme ešte jemne potreli tukom.6. Pečieme asi 8-9 minút. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti tortičiek. Platí tu jedno jednoduché pravidlo, tortičky vyberajte z rúry hneď keď je ich povrch scelený (nedvadí, ak sa na povrchu budú objavovať stále mierne nedopečené miesta).7.      Po dopečení necháme 5 minút odstáť a potom ich opatrne vyklopíme na tanier. Odstránime papier na pečenie, posypeme kakaovým práškom a podávame – ideálne s vanilkovou zmrzlinou.

 

 

čokoládový zákusokPri pečení je dôležité čokoládové koláčiky neprepiecť, pretože stratíte efekt tekutej čokolády vo vnútri. Je lepšie ich vybrať z rúry v momente, kedy sa ich povrch zacelí. Skúste prstom jemne opáčiť povrch, keď sa vám nelepí na prst na väčšine, tak vyberajte tortičky z rúry.

Nešetrite na čokoláde a kúpte si veľmi kvalitnú, s vysokým obsahom kakaa, bude zárukou toho, že zákusok bude vynikajúcej čokoládovej chuti.