čokoládová torta

Čokoládová torta v mini verzii

Print Friendly

Čo je lepšie ako čokoládová torta? Keď si ju spravíte s úžasnou čokoládovou plnkou a doplníte ju černicami, ktoré jej dodajú príjemnú sviežosť. Tento jednoduchý a rýchly recept určite vyskúšajte ešte toto leto. Černice môžete kľudne nahradiť iným bobuľovým ovocím.

Čokoládová torta v mini verzii s neodolateľnou čokoládovou plnkou

Táto čokoládová torta v mini verzii sa pripravuje veľmi jednoducho. Najprv upečiete čokoládové mini tortičky a kým sa pečú, naučíme vás, ako si pripraviť vysoko návykový čokoládový krém len z dvoch ingrediencií. Recept vystačí asi na 6 tortičiek (závisí od veľkosti formičiek, naše mali v priemere 10 cm).

Ak nemáte formičky na malé tortičky, z cesta podľa receptu sa dá vyrobiť jedna väčšia čokoládová torta, s priemerom asi 20 cm. Nezabudnite ju ale riadne zachladiť pred podávaním.

Čo potrebujeme: Postup:
Na cesto:

  • 115 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • pol ČL vanilkového extraktu alebo mletej pravej vanilky
  • 110 g hladkej múky
  • 35 g ryžovej múky (ak nemáte, môžete dať celé množstvo len hladkú múku. Ryžová múka sa dáva kvôli dosiahnutiu „chrumkavejšej“ konzistencie cesta)
  • 50 g kvalitného kakaa, najlepšie holandského typu

Na čokoládovú plnku:

  • 150 g horkej čokolády (nešetrite, kúpte najlepšiu, čo dostanete, rozdiel pocítite)
  • 100 g šľahačkovej smotany
  • 150 g černíc alebo iného bobuľového ovocia na ozdobenie
  1. V mise utrieme spolu práškový cukor a maslo. Keď sa pekne vymiešajú dohladka,pridáme žĺtky, štipku soli a vanilku. Potom prisypeme preosiatú múku s kakaovým práškom a všetko dobre premiešame lyžicou. Vznikne nám trochu lepkavá tuhšia zmes.
  2. Formičky na tartletky vytrieme troškou masla alebo tuku a do každej formičkydáme toľko cesta, aby sme ho mohli roztlačiť na dno ale aj po bokoch formičiek.  Najlepšie je navlhčiť si ruky, aby sa cesto nelepilo. Z cesta vytvarujeme vo formičkách malé kalíšteky.
  3. Pred pečením dáme formičky s cestom zachladiť do chladničky (ideálne do mrazničky) asi na 20 minút.
  4. Pečieme 10 minút pri 180 stupňoch. Po dopečení necháme vychladnúť a až potom ich opatrne vyklopíme z formičiek.
  5. Na plnku privedieme šľahačku do bodu varu, hneď ju stiahneme z ohňa a nalejeme na pripravné rozlámanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda roztopí a necháme vychladnúť. Túto hustú zmes nalejeme do upečených tortičiek, na vrch poukladáme ovocie a necháme v chladničke stuhnúť.

čokoládová torta

 

 

 

Náš tip: Nenaplnené upečené tortičky sa dajú jednotlivo zabalené do plastikového sáčku zamraziť až na mesiac a po rozmrazení naplniť.

 

 

 

 

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče