fritata

Čo dom dal: výdatná fritata s cícerom a špenátom

Print Friendly

Fritata je v podstate čokoľvek „čo dom dá“ zapečené s vajcami. Výber ingrediencií závisí od osobných preferencií alebo toho, čo práve máte k dispozícii. Bez vajec to ale nejde :)

Keďže tento recept je plný výdatných bielkovín, je vhodný najmä ako raňajky alebo obed. Ak sa nebudete prejedať, môže poslúžiť táto fritata aj ako skorá večera. Cícer je kvalitná strukovina, ktorá nenafukuje a ďalšia kvalitná strukovina je obsiahnutá v tofu. Špenát zasa ponúka mnohé dôležité vitamíny, ktoré vaše telo potrebuje. Ostatné ingredencie sú hlavne o chuti.

Fritata s cícerom a špenátom

Úžasné na tomto recepte je aj to, že celá príprava aj s pečením zaberie asi 15 minút.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 1 opečená červená paprika
  • 200g cíceru v konzerve (1/2 konzervy)
  • 180 g Tofu údené (1 balenie)

tofu

  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL zmesi provensálskych byliniek (alebo iného vašeho obľúbeného bylinkového korenia)
  • 2 veľké hrste čerstvého špenátu
  • 5 vajec
  • soľ, čierne korenie
  1. Jemne nakrájanú cibuľu a cesnak a osmahnite v panvici na kvalitnom olivovom oleji do sklovita.
  2. Červenú papriku a tofu nakrájajte na kocky o veľkosti asi ako sú guľky cíceru. Cícer, červenú papriku i tofu pridajte do panvice a posypte údenou paprikou a bylinkami.
  3. Pečte pár minút všetko dohromady, potom pridajte špenát a miešajte kým špenát v panvici mierne nezvädne.
  4. Pridajte vajcia, soľ a čierne korenie, miešajte, aby sa vajíčka začlenili do celej zmesi, potom nastavte teplotu na mierny stupeň.
  5. Predhrejte si ďalšiu, rovnako veľkú panvicu vymastenú olivovým olejom a priložte ju k prvej tak, aby ste fritatu mohli do nej prevrátiť a opiecť aj z druhej strany. Môžete na to použiť aj gril a zapiecť ju v pôvodnej panvici. Opekajte len jednu – dve minúty, kým fritata nedostane zlatisto-hnedú farbu.
  6. Pod dopečení fritatu jemne uvoľnite z okraja panvy nožom a vyklopte na veľký tanier tak, aby bola krajšia strana smerom nahor. Posypeme trochou morskej soli.
  7. Pred krájaním nechajte bochník mierne vychladnúť. Podávajte horúce alebo pri izbovej teplote.

fritata

Tip:

Ideálnou prílohou je šalát z listovej zeleniny alebo miešaný zeleninový šalát. Ak máte chuť, zajedajte celozrnným chlebom, ale fritata je aj bez neho dosť výdatná.

Odporúčame vyskúšať aj:

quisch so spenatom

Zdroj obr.: dreamstime.com