zdravý jedálniček

Chrumkavá špargľa namiesto hranoliek

Print Friendly

Máte radi hranolky? Vymeňte klasické zemiaky a panvicu s množstvom rastlinného oleja za špargľu, olivový olej a elektrickú, prípadne plynovú rúru. Ak náš recept vyskúšate, verte, že chrumkavá špargľa vás svojou chuťou naozaj prekvapí. 

Chrumkavá špargľa namiesto hranoliek

Faktom je, že každý z nás dostane z času načas chuť na niečo smažené. Dnešný recept je v porovnaní s klasickými hranolkami jednoznačne zdravší, a to najmä vďaka použitiu strúhanky, špaldovej múky a olivového oleja.

Čo potrebujeme: Postup:
  • 1 bal. zelenej špargle
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1/2 šálky špaldovej múky
  • 2 veľké vajcia
  • 1 šálka strúhanky (kombinácia pohánkových vločiek, drvených ovsených vločiek, kukuričných vločiek)

 

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov C
  2. Špargľu umyjeme, ošúpeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v trojobale
  3. Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň špargle a upečieme ju do zlatista

Takto pripravenú špargľu môžeme podávať s:

  1. sójovou majonézou
  2. nátierkou plnou zeleniny, byliniek a bielkovín
  3. tzatziki
  4. domáca vajíčková majonéza

Špargľa je zdrojom:

  • vitamínu A
  • vitamínu B2
  • vitamínu B6
  • vitamínu C
  • kyseliny listovej
  • draslíka
  • horčíka
  • fytochemikálií (karotenoidy, flavonoidy)

Viac sa o zdravotných účinkoch špargle dozviete v článku – Viete, aký zdravotný prínos má pre vás špargľa?

Zdravotné účinky: parmezán

špenát

 

 

 

 

 

  • je zdrojom vápnika, ktorý udržuje vaše kosti zdravé
  • vďaka vitamínu A udržuje vašu kožu a zuby zdravé
  • je vhodný najmä pre deti a mladistvých
  • je vhodný pre tých, ktorých organizmus netoleruje laktózu = mliečny cukor

Zdravotné účinky: špalda

špalda

 

 

 

 

 

  • bsahuje betakarotén, ktorý chráni proti infekciám rôzneho druhu a zároveň ochraňuje náš zrak
  • obsahuje draslík, horčík a ďalšie minerály, ktoré pomáhajú nášmu srdcu
  • je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín, sacharidov a nenasýtených mastných kyselín
  • je nielen výživná a ľahko stráviteľná, ale jej konzumácia podporuje trávenie, činnosť čriev a bojuje proti migréne

Veríme, že vám naša chrumkavá špargľa bude chutiť. Ďalšie recepty na chrumkavé zeleninové hranolky nájdete tu.

Prajeme vám dobrú chuť.