ovocný koláč

Broskyňový ovocný koláč s mascarpone krémom

Print Friendly

Milujeme leto. Každý deň dozrieva nejaké ovocie a my sa nevieme dočkať, aký ďalší koláč vyskúšame. Tiež patríte k milovníkom ľahkých ovocných dezertov? Tak to musíte otestovať náš dnešný recept na ovocný koláč s ľahkým mascarpone krémom a čerstvými broskyňami na chrumkavej sušienkovej kruste. Zaujímavá letná kombinácia, ktorej sa skutočne len ťažko odoláva.

Broskyňový ovocný koláč s mascarpone krémom

Žiadne zložité postupy, žiadne špeciálne kuchynské vybavenie. Broskyňový ovocný koláč si pripravíte za pár minút – odporúčame vám, pripraviť ho večer a cez noc nechať zachladiť. Bude tak lepšie chutiť a lepšie sa porcovať.

 

Čo potrebujeme: Postup:
Na korpus:·

  • 130 g rozomletých keksov
  • 70 g mandlí
  • 100 g mäkkého masla

Na plnku:

  • 5 kopcovitých lyžíc mascarpone
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • Pol ČL pravej vanilky
  • 2-3 veľké broskyne, ideálne nie príliš                 mäkké
  1. Rozomleté kekse, pomleté mandle a mäkké maslo zmiešame varechou na drobeničku. Pomocou lyžice ju natlačíme na dno a po okrajoch (do výšky asi 1.5 cm) tortovej formy s priemerom asi 20 cm.
  2. Dáme na 10 minút piecť v rúre na 170 stupňov.
  3. Medzitým si pripravíme krémovú plnku. Riadne rozmiešame mascarpone, vanilku a kryštálový cukor a potom do toho vmiešame kyslú smotanu a vajce.
  4. Premiešame tak, aby nám vznikla hladká, homogénna krémová zmes.
  5. Krém nalejeme na predpečený korpus a dáme piecť ešte na cca 15-20 minút.
  6. Po dopečení bude krém ešte nestuhnutý, preto necháme koláč najprv vychladnúť a potom ho dáme do chladničky ideálne cez noc, alebo aspoň na pár hodín.
  7.  Ak sa ponáhľame, pomôžeme si mrazničkou, ale dávame pozor, aby koláč nezmrzol. Riadne stuhnutý koláč sa lepšie krája a krém dobre stuhne.
  8. Pred podávaním ho dozdobíme čerstvými broskyňami.

ovocný koláč

 

Ďalšiu inšpiráciu na výborné ovocné dezerty nájdete tu: ovocné dezerty alebo dezerty a pečenie

 

Ovocný koláč je výborná vec, najlepšie je, že je tak univerzálny. Nemáte broskyne? Nevadí, použite akékoľvek mäkké a šťavané ovocie a určite tým nič nepokazíte. Zárukou úspechu je tottižto netradičná ľahká krémová plnka a čerstvosť ovocia.

 

 

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Cestoviny a pizza

zapekaná zelenina

Jedlá bez mäsa

mrkvové šatôčky

Dezerty a koláče