5 vylepšovákov ako si užiť brunch

Print Friendly

Je výsadou nedeľných doobedí. Neskoršie raňajky alebo skorší obed známy ako brunch je obľúbený najmä v horúcich letných dňoch. Brunch je o spoločnom ochutnávaní, preto by sa mal skladať z viacerých chodov alebo rôznych druhov jedál, na ktoré pozvete rodinu alebo priateľov. Základom je vždy pochutnať si na dobrom jedle. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi, vďaka ktorým sa nedeľné posedenie pri jedle, zmení na nevšednú udalosť.

  1. Čaj, káva a čerstvá šťava

Brunch tradične prebieha medzi desiatou a dvanástou hodinou, teda je ideálny pre tých, ktorí si radi pospia a deň odštartujú chutným jedlom. Ideálne je, ak sa žalúdok na túto vlnu naladí šálkou dobrého čaju či kávy alebo pohárom dobre vychladenej ovocnej šťavy. V poslednej dobe sa čoraz väčšej popularite teší aj smoothie. K štartovacím nápojom sa hodí ako „predjedlo“ podávať aj nejaký ľahký zákusok či muffin.

  1. Šaláty z ovocia aj zeleniny

Brunch je ako stvorený pre tých, ktorí majú radi pestré, chutné a zdravé jedlá. Nemali by na ňom chýbať šaláty z ovocia alebo zeleniny. Veľmi dôležité je neochudobniť ich o čerstvý dresing alebo sirup.

Prísť s originálnym šalátom je skutočná výzva. S máločím v kuchyni sa dá tak ľahko experimentovať. Príprava je jednoduchá a výsledok závisí iba od kombinácie zeleniny a ďalších prísad. Ak chcete napríklad z obyčajného ovocného šalátu urobiť niečo nezvyčajné, ale stále rovnako zdravé, vyskúšajte ho podávať napríklad ako ovocný špíz s tofu krémom. Príprava je rýchla a bez námahy.

  1. Lievance a palacinky

Sladké jedlá sa vždy spájajú s istou formou odmeny či „zhrešenia“. Celkom jednoduchým spôsobom ako pri brunchi uspokojiť túžbu zhrešiť je pripraviť nadýchané palacinky alebo poctivé lievance s džemom a šľahačkou.

Cesto pre oba varianty sa v zložení v zásade nelíši. Ak zatúžite po zdravšom variante, nahraďte vajcia v recepte roztlačeným banánom. Pre maximálny zdravý efekt sa dá klasické mlieko vymeniť za sójové, alebo inak dochutený rastlinný nápoj.

  1. Brunch a nátierky

Najväčším lákadlom každého brunchu je voňavý chrumkavý chlieb alebo opečené toasty. Výborne chutia s nátierkami, ktoré si môžete pripraviť, alebo ešte jednoduchšie nakúpiť už hotové. brunch, to je ochutnávka, preto by aj nátierok malo byť na stole viacej. Ak sa rozhodnete pre nátierky z obchodu, odporúčame také, ktoré sú bez cholesterolu a konzervačných látok.

Ak chcete svojich hostí zaujať niečím výnimočným, naservírujte im s chlebíkom rastlinnú nátierku Paštétová. Dajú sa z nej pripraviť rýchle jednohubky s mladou cibuľkou alebo s inou zeleninou či sekanými mandľami. Úplnou lahôdkou je kombinácia s brusnicovou omáčkou či figami.

  1. Sušienky pre fajnšmekrov

Jednoduché jedlá neznamená, že sú menej lahodné či pestré. Na brunchi sa dá vyblázniť napríklad so sušienkami či domácimi krekrami. Chrumkavé sušienky zo špaldy sú veľmi jednoduché a variabilné na prípravu – môžete pridať oriešky, semienka, mak či rôzne koreniny.

Paštétová nátierka – črievko